Krant moet acteur van ‘Pirates of the Caribbean’ miljoenen schadevergoeding betalen voor “onterechte beschuldigingen” van seksueel wangedrag

Bron © The Guardian

Johnny Depp als Jack Sparrow en Geoffrey Rush als Captain Barabossa in Pirates of the carribean. Foto: BELGAIMAGE

De Australische acteur Geoffrey Rush (67), bekend van Pirates of the Caribbean en Les misérables, krijgt minstens 539.750 euro schadevergoeding na aanklachten van seksueel wangedrag. De rechtbank in Sydney acht de getuigen niet geloofwaardig en noemt artikels die The Daily Telegraph publiceerde, lasterlijk. Vermoed wordt dat News Corp, de uitgever, een nog veel hogere schadevergoeding zal moeten betalen.

De bal ging aan het rollen na een artikel eind 2017 in The Daily Telegraph op basis van een anonieme getuige binnen een theatergezelschap in Sydney. Het stuk stelde dat Rush zich ongepast gedragen zou hebben. The Telegraph publiceerde het artikel zonder medeweten of toestemming van de getuige en nam volgens de rechter te kort voor publicatie contact op met Rush.

Na het verschijnen van het stuk dien Rush een klacht, volgens hem schilderde het stuk hem af als een “pervert en seksueel roofdier”.

Tijdens het proces bracht News Corp, het bedrijf van mediamagnaat Ruppert Murdoch en overigens ook eigenaar van The Sun en Fox News, verschillende getuigen naar voren. Onder hen ook Eryn-Jean Norvill, die de anonieme getuige was in het eerste stuk van The Telegraph. Ze vertelde hoe Rush haar borsten bepoteld zou hebben, met een hand onder haar blouse zat en haar ongepaste sms-berichten stuurde. Nog volgens Norvill was dit gedrag dagelijkse kost gedurende de hele productie. De rechter acht nu alle getuigen ongeloofwaardig en de artikels lasterlijk. Rush krijgt minstens een half miljoen euro schadevergoeding. De rechter kende Rush nog “verregaande gelede schade” toe, waardoor de bovengrens voor schadevergoedingen in rechtszaken rond laster vervalt. Vermoed wordt dat Rush miljoenen toegekend zal krijgen.

Rush werd bekend met zijn rol als pianist David Helfgott in de film “Shine” uit 1997. Hij won er de Oscar voor Beste Acteur voor. De acteur speelde ook mee in “The King’s Speech”, een prent die vier Oscars won, en de filmreeks “Pirates of the Caribbean”.

Na de uitspraak liet Rush, geflankeerd door zijn advocaten, optekenen dat er “in deze zaak geen winnaars zijn”.

Krant moet acteur van ‘Pirates of the Caribbean’ miljoenen schadevergoeding betalen voor “onterechte beschuldigingen” van seksueel wangedrag
Foto: REUTERS
Door adm