Resten van onbekende mensensoort ontdekt op Filipijnen: “Waarschijnlijk niet groter dan kleuter”

Bron © Nature, NRC

Fossiele restanten van de Homo luzonensis Foto: EPA-EFE

Veel fossielen hebben ze niet gevonden. Maar de zeven tanden, een stuk dijbeen en enkele hand- en voetbotjes volstaan om te spreken van een nieuwe mensensoort. Die leefde tot 50.000 jaar geleden op Luzon, het noordelijkste eiland van de Filipijnen. Vermoedelijk leefde deze geheimzinnige oermens - de Homo luzonensis - in de bomen.

Naast de bekende Neanderthaler, de recenter ontdekte Floresmens uit Indonesië en de Siberische Denisovamens is met de Homo luzonensis de vierde naaste verwant van de moderne mens gevonden. Een Frans-Filipijns team vond de fossielen in een afgelegen grot en publiceerde erover in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Deze oermens leefde meer dan 50.000 jaar geleden in de Filipijnen, lang voordat de moderne mens de eilandengroep bereikte, en zal volgens de ontdekkers niet veel groter geweest zijn dan een kleuter. De gevonden botjes van drie individuen wijzen op een opmerkelijke kruising tussen mens- en aapachtige eigenschappen. Vermoedelijk was de Luzonmens een echte boomklimmer, maar gebruikte hij ook stenen werktuigen.

Resten van onbekende mensensoort ontdekt op Filipijnen: “Waarschijnlijk niet groter dan kleuter”
De grot waarin de fossielen werden gevonden. Foto: ap

Het bewijs is nog schaars, benadrukt het team, maar samen de Floresmens bewijst deze verwant dat de mensachtigen niet zijn voorgekomen uit één soort. De evolutie verliep niet in een rechte lijn, maar maakte allerlei zijsprongen. Antropologen vermoeden dat de Luzonmens mogelijk een late nazaat is van de Australopithecus - 2 miljoen jaar geleden uitgestorven - en/of de Homo erectus die tot 140.000 jaar geleden leefde.

Resten van onbekende mensensoort ontdekt op Filipijnen: “Waarschijnlijk niet groter dan kleuter”
Enkele gevonden tanden van Luzonmens Foto: AFP
Door Anton Goegebeur