Belgen Tiesj Benoot, Jens Keukeleire en Jasper Stuyven strijdvaardig voor Parijs-Roubaix: “Het moet gewoon eens meezitten”

Foto: Photo News

Zondag in Parijs-Roubaix is de laatste kans voor de Belgen om alsnog een zege mee te pakken in het Vlaamse voorjaar. Lotto-Soudal trok vandaag op verkenning en zowel Tiesj Benoot als Jens Keukeleire tankten duidelijk vertrouwen. En ook Jasper Stuyven is naar eigen zeggen klaar voor de Hel, na een bemoedigende Ronde van Vlaanderen.

LEES OOK. Een drukke dag in de Hel: Van Aert maakt indruk, Vanmarcke met geteisterde knie, veel volk bij Sagan

Lotto-Soudal was nog niet aan het feest in Vlaanderen, toch vindt Tiesj Benoot niet dat hij zondag zijn voorjaar moet kleuren: “Nee, dat vind ik iet. Ik ben altijd op de afspraak geweest, alleen in de Omloop Het Nieuwsblad niet. Het moet gewoon eens meezitten.”

De voorbije twee jaar reed Benoot niet in Roubaix, de twee edities daarvoor wel maar toen reed hij telkens lek met een 100e en een 114e plaats als resultaat. “Nu hoop ik toch de finale te kunnen kleuren en ik droom van het podium.” Na de verkenning van zo’n kleine 100 kilometer, trok Benoot er nog op uit achter de brommer.

Jens Keukeleire werd in 2015 zesde en maakte de voorbije weken indruk. Tijdens de ploegverkenning trok hij opvallend fors door op Carrefour de lArbre. “Ik moest van mijn trainer twee keer tien minuten doortrekken, vandaar”, glimlachte hij. “Maar ik had inderdaad een zeer goed gevoel. Ik heb alleszins veel vertrouwen.”

Trek-Segafredo trekt morgen pas op verkenning, maar ook Jasper Stuyven sprak op de persconferentie al strijdvaardige taal. In de Ronde van Vlaanderen kwam hij voor het eerst dit voorjaar aan de oppervlakte, met een 19e plaats als resultaat. “Afgelopen zondag heeft mee een enorme vertrouwensboost gegeven. Het was de eerste keer dat ik me het dichtst bij de Jasper die ik moet zijn voelde.”

Stuyven finishte de voorbije jaren vierde en vijfde in Roubaix.

Van Avermaet kent ploegmaats voor Helleklassieker

CCC heeft donderdag zijn zevenkoppige selectie bekendgemaakt voor de 117e editie van Parijs-Roubaix (Fra/WorldTour), die zondag gereden wordt. Greg Van Avermaet krijgt dan Kamil Gradek, Michael Schär, landgenoten Gijs Van Hoecke, Nathan Van Hooydonck en Guillaume Van Keirsbulck, en Lukasz Wisniowski aan zijn zijde in de jacht op een tweede kassei. De olympische kampioen maakt er immers geen geheim van dat hij de Helleklassieker maar wat graag een tweede keer zou winnen.

"Het zou fantastisch zijn om hier nog een keer te winnen", vertelde Van Avermaet. "Parijs-Roubaix blijft een speciale koers voor mij. Dat was al zo voordat ik in 2017 won, maar toen werd het wel een belangrijk moment in mijn carrière aangezien het mijn eerste en tot nu toe enige zege in een Monument is."

Vorig jaar strandde Van Avermaet op een vierde plaats op de wielerpiste in Roubaix. Dit jaar verschijnt hij er al voor de tiende keer aan de start.

Ook het Spaanse Movistar heeft zijn selectie voor Roubaix rond, al zal het bij hen met beperktere ambities zijn. Onze landgenoot Jürgen Roelandts krijgt op de kasseiwegen het gezelschap van Jorge Arcas, Daniele Bennati, Jaime Castrillo, Imano Erviti, Eduardo Sepulveda en Jasha Sutterlin.

Degenkolb mikt op tweede zege en "eeuwige roem"

John Degenkolb hoopt zondag in Parijs-Roubaix te verrassen. De 30-jarige Duitser van Trek-Segafredo was in 2015 de snelste en wil zich ook dit jaar in de kijker koersen. "De helleklassieker winnen geeft een bijzonder prettig gevoel", vertelde Degenkolb donderdag op een persmoment. "Iedereen die start is al een held, wie wint wacht eeuwige roem."

Degenkolb trekt in de beste omstandigheden naar Compiègne. "Ik hou hout vast maar ik werd tot op heden niet ziek en kon alles doen wat ik tot hiertoe wilde doen qua trainingsschema", verklaarde de Duitser. "Parijs-Roubaix is ook een zeer speciale koers. Voor die ene wedstrijddag wordt een speciale fiets ontworpen en zijn er tal van mechanische aanpassingen. Alles wordt op punt gezet voor die 260 kilometer waarvan er een 55-tal kilometer over kasseien gaan. Het maakt het allemaal zo speciaal. Het is ook een nostalgische koers. Meer dan 100 jaar rijdt men over die kasseien en over quasi dezelfde wegen."

"De Helleklassieker ligt me ook veel beter dan de Ronde van Vlaanderen", vervolgde Degenkolb. "Daarin zitten naast kasseien ook hellingen en vooral die nijdige beklimmingen zijn mijn ding niet. Mijn kassei die ik veroverde in 2015 kreeg een mooi plaatsje in mijn woonkamer. Ik heb daar nog plaats genoeg om er een tweede trofee naast te zetten."
 

Door bow, jefi
AANGERADEN