Schaatsers en shorttrackers gaan strijd aan tijdens ‘Icederby’, Swings is ambassadeur voor project met stevige prijzenpot

Bron © BELGA

Foto: AFP

Al vanaf juni gaan langebaanschaatsers de strijd aanbinden met shorttrackers. Het project Icederby krijgt deze zomer al een start. In time-trials en testraces zullen de afstanden en het schaatsmateriaal worden bepaald. Schaatsers, coaches en officials werken daarbij samen.

Dat werd woensdag tijdens een persconferentie in Heerenveen bekendgemaakt. Een van de protagonisten van deze nieuwe aanpak van het schaatsen is Bart Swings, de beste langebaanschaatser van België.

Langebaanschaatsers zijn gewend te acteren op een piste van 400 meter, voor shorttrackers is de baan 111 meter lang. Langebaanschaatsers bewegen zich voort op klapschaatsen, shorttrackers zweren bij de schaatsen met een vaste hiel. “Ik schaats op wat het snelste is”, zei de Nederlandse shorttracker Sjinkie Knegt tijdens de presentatie. “Het maakt me niet uit of dat een vaste of een klapschaats is. Ik zorg er gewoon voor dat ik hard ga.”

De baan in de wedstrijd zal 220 meter lang zijn. Dat maakt Swings een beetje voorzichtig. Met een snelheid van ruim boven de 50 kilometer per uur moet hij na een recht stuk van 58 meter een veel krappere bocht nemen dan op de langebaan het geval is.

De organisatoren maakten bekend dat de eerste Icederby Grand Prix Exhibition & Qualifier is gepland in september. De Dutch Grand Prix met één miljoen euro aan prijzengeld voor zowel mannen als vrouwen wordt van 20 tot en met 22 maart 2021 in Heerenveen gehouden.

Schaatsers en shorttrackers gaan strijd aan tijdens ‘Icederby’, Swings is ambassadeur voor project met stevige prijzenpot
Foto: EPA-EFE

Swings ambassadeur

Bart Swings is een van de ambassadeurs voor Icederby, de krachtmeting van shorttrackers en langebaanschaatsers, die aan het einde van het komende seizoen voor het eerst wordt gehouden. De organisatie van de wedstrijd presenteert zich tijdens een persconferentie, die woensdag in Heerenveen wordt gehouden.

Icederby moet een spectaculaire afsluiter van het seizoen worden. Aan de voorbereiding van de ontmoeting tussen de vertegenwoordigers van beide schaatsdisciplines is meerdere jaren gewerkt.

De Internationale Schaatsunie (ISU) was aanvankelijk tegen, mede omdat werd voorzien dat er gegokt zou worden op de wedstrijden. De Nederlandse schaatsers Niels Kerstolt en Mark Tuitert stapten vervolgens naar de Europese Commissie om het recht op te eisen buiten de ISU een wedstrijd te mogen organiseren.

Andere zogeheten ambassadeurs voor de wedstrijd zijn shorttrackers Sjinkie Knegt, Suzanne Schulting, Arianna Fontana, Elise Christie en langebaanschaatser Michel Mulder, alsmede Jorien ter Mors, die tijdens de laatste Olympische Winterspelen medailles in beide takken van het schaatsen veroverde.

Door Vincent Van Genechten
  • Meest recent