Abonnee worden? Kies je leesformule

12/04/2019 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Koen Van den Heuvel: “82 procent van alle gekapte bossen gecompenseerd”

Het kabinet van Vlaams minister van Koen Van den Heuvel (CD&V) heeft de rekening nog eens overgedaan en komt tot de conclusie dat 82 procent van alle gerooide bomen is gecompenseerd. Toegegeven, nog altijd niet voor de volle honderd procent, maar wel een pak beter dan de helft.

Van de 1.189 hectare ontbossing is 536 hectare in natura gecompenseerd door de aanvragers. Daarnaast is al 441 hectare gerealiseerd door het boscompensatiefonds. In totaal is er dus voor 977 hectare bos opnieuw aangeplant, of 82 procent van het totaal. Want wie ontbost, moet wat meer compenseren dan hij eigenlijk gerooid heeft.

  BELGA

“Ik heb ook een aantal initiatieven genomen om het aanplanten van bos aan te moedigen, zoals bijvoorbeeld extra vergoedingen voor wie zijn grond bebost en twee miljoen extra voor de aanleg van bos”, zegt Van den Heuvel. “Ik erger mij aan het zwart-witverhaal dat wordt gebracht. Het boscompensatiefonds is een nuttig en werkzaam instrument. Het traject voor bebossing vraagt nu eenmaal tijd, maar we zullen ervoor zorgen dat al het gekapte bos daadwerkelijk gecompenseerd wordt.”

Bij Groen zijn ze niet onder de indruk van het rekenwerk van de minister. “Creatief”, klinkt het. “52 hectare zou nog gecompenseerd zijn tussen eind januari en nu. Maar hij zegt niets over wat er extra gekapt is. En wij rekenen het bos dat niet gecompenseerd moet worden ook mee. Dat is 23 procent van het geheel.”(agy)

Hoofdpunten