CM-baas mengt zicht in strijd der dokters: “Huisartsen niet in staat om hun job te doen? Dat is van de pot gerukt”

Foto: BART DEWAELE

“Huisartsen zijn professionals die negen jaar hebben gestudeerd. Om dan te beweren dat ze niet in staat zijn hun job te doen, is van de pot gerukt.” Dat zegt Luc Van Gorp, voorzitter van gezondheidsfonds CM, in een reactie op de felle ruzie tussen het Verbond van Belgische artsen-specialisten (VBS) en huisartsenfederatie Domus Medica. Die reageerde donderdag furieus op een visietekst die het VBS naar de politieke partijen stuurde vlak voor de verkiezingen. “We worden weggezet als ambtenaren met een nine-to-five-job en zonder competenties. Enorm denigrerend”, aldus Domus Medica.

In de tekst wordt onder meer getwijfeld aan de bekwaamheid van huisartsen inzake burn-out en depressie. Volgens de specialisten is het in sommige gevallen beter om de huisarts over te slaan en moeten er meer privépraktijken komen van onder meer gynaecologen, pediaters en oogartsen. Net als grotere spoeddiensten. Geen goed idee, zegt Van Gorp. “In België hebben we de neiging om met een verstuikte teen meteen naar de spoed te gaan, maar dat kost de maatschappij veel geld en is ook niet nodig. Een huisarts is perfect in staat om een diagnose te stellen, en daarna de patiënt ofwel zelf te behandelen, ofwel door te verwijzen.”

Dat de specialisten meer mensen naar zich toe willen trekken, is volgens Van Gorp een kwestie van geld. “Wie de patiënt het eerste ziet, verdient er het meeste aan.”

Door jom
AANGERADEN