Dit weekend ijzig koud met zelfs kans op sneeuw, maar terrasjesweer op komst

Bron © BELGA

Foto: *

Het wordt rillen geblazen dit weekend. Het gaat bijna overal vriezen en door de wind voelt het nog kouder aan. In de Ardennen is er zelfs kans op sneeuw. Maar vanaf maandag gaan de temperaturen stevig de hoogte in.

Zaterdag is het eerst zonnig, ten zuiden van Samber en Maas zijn er meer wolkenvelden. In de loop van de dag wordt het wisselend bewolkt met een aantal buitjes die vanuit Nederland en Duitsland over ons land drijven. Op de Ardense hoogten vallen er winterse buien. De maxima liggen tussen 2 à 3 graden in de Hoge Venen en 8 graden in Vlaanderen. De wind wordt matig uit het noordoosten tot het noorden, waardoor het nog wat kouder aanvoelt.

Zaterdagavond kunnen er nog enkele buitjes vallen, met in de Ardennen zelfs kans op wat sneeuw, maar vannacht wordt het droog met brede opklaringen. In het tweede deel van de nacht ontwikkelen er zich mogelijk nevel en laaghangende bewolking. Het gaat nagenoeg overal vriezen, met minima tussen -3 of -4 graden in de Hoge Venen en -1 of 0 graden in het westen. Vlak aan zee blijft de temperatuur waarschijnlijk licht positief. De wind wordt overwegend zwak uit noord tot noordoost.

Zondag is het wisselend bewolkt met opklaringen en wolkenvelden en plaatselijk kan er nog een buitje vallen, vooral dan in de Ardennen (eventueel onder de vorm van wat sneeuwvlokken). Het is vrij fris met maxima tussen 5 graden op de Ardense hoogten en 11 graden in Vlaanderen. De wind is matig uit oost tot noordoost en versterkt het koudegevoel.

Maandag blijft het droog en is het eerst zonnig. In de namiddag ontwikkelt er zich vrij veel bewolking. De maxima schommelen tussen 9 graden op de Hoge Venen en 15 graden in het centrum van het land. De wind is matig uit het oosten.

Dinsdag verwachten we zacht weer met zonnige perioden en maxima tussen 11 en 17 graden. Op het einde van de dag wordt het onstabieler vanuit Frankrijk met meer wolken en kans op enkele buien vanuit het zuiden.

Woensdag blijft het zacht maar onstabiel met wolkenvelden en kans op buien. De maxima schommelen tussen 11 en 12 graden in de Ardennen en 16 of 17 graden elders.

Donderdag blijft het overwegend droog en wordt het erg zacht met zonnige perioden. De maxima halen op veel plaatsen 20 graden.

Vrijdag verloopt waarschijnlijk droog met mooie zonnige perioden en maxima rond 20 graden.

Door gjs
VOOR ABONNEES