Politie kan auto van roekeloze bestuurders voortaan zelf in beslag nemen in Antwerpen

Antwerpen -

De stad Antwerpen kan auto’s van roekeloze bestuurders voortaan meteen in beslag nemen. Daar is niet langer een tussenkomst van het gerecht voor nodig. Het reglement, waarmee de strijd tegen straatracen en asociaal verkeersgedrag opgevoerd wordt, gaat in op 1 mei.

Het Antwerpse schepencollege heeft het reglement vrijdag goedgekeurd. De politie zal vanaf 1 mei het voertuig van bestuurders die zichzelf of anderen in gevaar brengen door hun rijgedrag, meteen in beslag kunnen nemen. Inclusief de inhoud ervan. Als dat gebeurt, moet de bestuurder zijn auto ter plaatse achterlaten. Het zal getakeld worden en gestald worden bij de takelfirma.

Al na één zware overtreding kan de auto van een roekeloze bestuurder in beslag genomen worden. “Als men met een auto andere mensen in gevaar brengt door roekeloos rijgedrag, overdreven snelheden of grof door het rood rijden, kunnen wij op basis van de openbare orde zeggen dat zij hun wagen gebruiken als een wapen tegen de medemens. Dan nemen wij het in beslag”, aldus burgemeester Bart De Wever in VTM Nieuws. “We putten creatief uit de mogelijkheden die we hebben.”

Het is De Wever die zal bepalen hoe lang het voertuig in beslag genomen wordt, afhankelijk van de ernst van de overtreding. De burgemeester kan ook voorwaarden opleggen. Pas na afloop van de termijn en na het voldoen van de voorwaarden zal de bestuurder zijn voertuig terugkrijgen. Daarnaast kan de politie ook steeds een boete geven aan de bestuurder voor eventuele verkeersovertredingen. Deze boete staat los van de retributie die moet betaald worden.

De kosten van de takeling - 250 euro - en de 25 euro per dag dat de auto in beslag genomen is, zijn voor rekening van de bestuurder.

Door gjs
Laad meer berichten...