Voor de techneuten: met deze speciale fiets (mét schijfremmen) start Sagan in Parijs-Roubaix

Foto: Peter Malaise

De winnaar van vorig jaar Peter Sagan rijdt Parijs-Roubaix met dezelfde Specialized Roubaix-fiets waarmee ook de renners van Deceuninck-Quick Step zondag aantreden. Opvallend: het is de eerste keer dat de Slovaak met schijfremmen zal rijden in de Hel van het Noorden.

Bora rijdt al het hele seizoen met schijfremmen in plaats van traditionele velgremmen maar in Parijs-Roubaix is dat niet evident: van wiel wisselen bij een lekke band neemt met schijfremmen immers (iets) meer tijd in beslag dan met gewone remmen. Het duidt er alleszins op dat de opmars van schijfremmen in het peloton niet te stoppen is. Vooral de Amerikaanse merken - Specialized en Trek - nemen hierbij het voortouw.

Schijfremmen zijn iets zwaarder dan gewone remmen - daarom zijn de echte klimmers er niet dol op - maar bieden veel meer remkracht, zeker in natte omstandigheden. Ze laten ook meer ruimte om bredere banden te monteren. Volgens cyclingnews.com rijdt Sagan met bandjes met een breedte van 30 millimeter (de Specialized S-Works Turbo Hell of the North, om precies te zijn), wat beduidend meer comfort biedt op de kasseien. In andere wedstrijden rijdt Sagan met 26 millimeter-banden.

Voor de techneuten: met deze speciale fiets (mét schijfremmen) start Sagan in Parijs-Roubaix
Foto: Peter Malaise

Mechanisch schakelen

Nog volgens Cyclingnews start Sagan ook met een mechanisch schakelsysteem. Normaal schakelen profs elektronisch maar het ‘ouderwetse’ schakelen biedt in de loodzware kasseikoers blijkbaar meer bedrijfszekerheid, zo denkt de drievoudige wereldkampioen. De meningen in de ploeg zijn daarover verdeeld want bijvoorbeeld zijn ploegmaat Maciej Bodnar kiest wel voor elektronisch schakelen. Het voordeel daarvan is dan weer dat er een extra knopje bovenop het stuur gemonteerd staat waardoor hij kan schakelen zonder naar zijn beugels te moeten grijpen. Dat voordeel heeft Sagan dus niet.

De fiets van Sagan is helemaal afgemonteerd met Shimano Dura-Ace en heeft vooraan kettingbladen van 53 en 44. De wielen zijn Roval CLX 50. Vooraan heeft hij schijfremmen van 160mm breed, achteraan 140mm.

Voor de techneuten: met deze speciale fiets (mét schijfremmen) start Sagan in Parijs-Roubaix
Foto: Peter Malaise
Door hc, nvh
AANGERADEN
Meest recent