Ion Izagirre pakt eindzege in het Baskenland, leider Buchmann rijdt verkeerd in slotkilometerde

Bron © Belga

Foto: Photo News

Ion Izagirre heeft de Ronde van Baskenland op zijn naam geschreven. De 30-jarige Bask van Astana nam na de pittige slotetappe van 120 kilometer naar Eibar de leiderstrui over van de Duitser Emanuel Buchmann. De Duitser reed nog verkeerd in de slotkilometer. De ritzege ging naar de Brit Adam Yates. Voor Astana is de overwinning van Izagirre de 22e seizoenszege. Het komt zo opnieuw op gelijke hoogte van Deceuninck-Quick Step.

Op de erelijst van de Ronde van het Baskenland volgt Izagirre de Sloveen Primoz Roglic op. Hij bezorgde Astana de 22e zege van het seizoen en daarmee komen ze op gelijke hoogte van Deceuninck - Quick-Step.

 

 

Op het menu van zaterdag: een korte, maar bijzonder lastige etappe, want maar liefst zes gecategoriseerde beklimmingen kregen de renners voor de wielen geschoven. Op de eerste klim, naar San Miguel, 4,7 km aan gemiddeld 6,7 procent, regende het aanvallen om mee te schuiven in de vroege vlucht. Het peloton counterde keer op keer, maar uiteindelijk zou een groep van 17 zich toch los weten te rukken. Maar het peloton gaf zich nog niet gewonnen en nog voor de top kwam alles weer bij elkaar. Met een rotvaart ging het naar beneden en op het vlakke stuk voor de tweede klim vormde zich in twee stappen een nieuwe kopgroep: Lawson Craddock en Alex Aranburu sprongen eerst weg, daarna sloten nog 16 andere renners aan.

We kregen dus 18 renners in de kopgroep. Onder hen ook twee landgenoten: Dries Devenyns en Tosh Van Der Sande. Voorts: ploegmaten Carlos Verona en Rojas (Movistar), Quintero (Manzana), Diego Ulissi (UAE), Jay Hindley (Sunweb), Bravo (Euskadi-Murias), Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), Alex Aranburu (Caja Rural), Alessandro De Marchi (CCC), Bauke Mollema (Trek), Michael Golas (Sky), Daniel Navarro (Katusha), Lawson Craddock (EF), Jesus Herrada (Cofidis), Daniel Howson (Mitchelton) en Henao (UAE). Vier renners probeerden nog de oversteek te maken, maar zonder succes. Het peloton gaf zich gewonnen, maar gunde hen nooit echt veel voorsprong. Onder impuls van Astana viel de bonus terug onder de halve minuut, nog voor de vierde klim. Toen de vluchters vogels voor de kat waren, sprong De Marchi weg, op zoek naar de punten voor zijn bergtrui.

In het peloton was het Adam Yates die als eerste versnelde, leider Buchmann pareerde, ook Daniel Martin en Astana-ploegmaten Fuglsang en Ion Izagirre slopen mee. De Deen was de volgende die op de trappers ging staan op de hoogste klim van deze rit. Hij sloop weg, samen met Izagirre. Buchmann moest even passen, maar zette zich op kop in de achtervolging, al kreeg hij het niet onder de markt, zeker niet toen Yates bij hem wegsprong. Ook Daniel Martin zag zijn kans schoon, net zoals Tadej Pogacar.

Met nog 65 km voor de boeg bleek dat het moeilijk zou worden voor de leider, die zijn achterstand op de vijf koplopers zag groeien naar een halve minuut op de top van de Azurki, de zwaarste klim van de dag, en zonder ploegmaten zat. In de afdaling keerden Konrad en Schachmann terug en zetten ze zich op kop van het peloton, in dienst van hun kopman. Intussen was de voorsprong van de vijf wel uitgelopen tot anderhalve minuut en droeg Izagirre, bij de start op 54 tellen van Buchmann, al virtueel de gele trui. Op de vijfde klim kreeg Buchmann nog een tijdlang steun van zijn ploegmaten, maar het zou een moeilijk verhaal worden om de zege binnen te halen en al snel stond hij er opnieuw alleen voor. Het was Yates die als eerste de voorlaatste klim rondde, met 1:55 bonus op Buchmann.

Opnieuw keerde Schachmann terug in de afdaling en leverde hij knap achtervolgingswerk, maar het kalf was verdronken. Op de slotklim probeerde Buchmann zijn klassement nog te redden, maar zonder succes. Het was Izagirre die de gele trui mee huiswaarts mocht nemen. Voor de Bask is het zijn eerste eindzege in het Baskenland, eerder dit jaar won hij al een rit in Parijs-Nice en pakte hij eindwinst in de Ronde van Valencia.

Buchmann maakte met de streep bijna in zicht deel uit van een groepje dat de verkeerde richting werd uitgestuurd. Daardoor verloor de Duitser, die de rit als leider was gestart, in het slot van de laatste etappe nog heel wat tijd en zo viel hij terug naar de vierde plek in de eindstand. Uiteindelijk kwam de koersdirectie in het Baskenland hem toch nog tegemoet met een derde stek.

Einduitslag

1. Ion Izagirre (Spa/AST)

2. Daniel Martin (Ier/UAD) op 0:29

3. Emanuel Buchmann (Dui/BOH) 0:31

4. Jakob Fuglsang (Den/AST) 0:36

5. Adam Yates (GBr/MTS) 0:51

6. Tadej Pogacar (Sln/UAD) 01:56

7. Mikel Landa (Spa/MOV) 02:56

8. Mikel Nieve (Spa/MTS) 03:25

9. Enric Mas (Spa/DQT) 04:27

10. Hugh Carthy (GBr/EF1) 05:30

 

 

Door Maarten Delvaux
AANGERADEN