Neus-, keel- en oorarts komt met simpele routine om je partners gesnurk te verminderen

Bron © The Sun, Telegraph

Snurken. Het is geen gewoonte waarvoor je kiest, maar je kan er wel voor kiezen ermee te stoppen. Dat beweert althans een neus-, keel- en oorarts in de Britse krant Telegraph. Bovendien heeft hij een eenvoudige routine waarmee je het volume ’s nachts kan doen afnemen.

Zo’n 40 procent van de mannen ouder dan 30 snurkt, van de vrouwen is dat zo’n 30 procent. Mike Dilkes, een neus-, keel- en oorarts in het Londense Hospital of St John and St Elisabeth, beweert dat je snurken maar beter kan afleren. Als je gewoon blijft doorsnurken, aldus Dilkes, kan het evolueren tot slaapapneu, waarbij de spieren in de keelholte ’s nachts verslappen en de luchtwegen afsluiten. Het is dus niet alleen voor het comfort van je partner dat je het snurken maar beter een halt toeroept.

Workout

Volgens Dilkes is snurken vaak het gevolg van een verlies aan spierspanning. ’s Nachts ontspant je lichaam en zakken je spieren wat in. Maar dat inzakken kan je tegengaan door je keel te trainen. Dilkes heeft voor snurkende partners een makkelijke dagelijkse workout ontwikkeld in drie stappen.

1. Krul je tong

Krul je tong achterwaarts in je mond naar je gehemelte. Breng hem daarna terug naar voren om de achterkant van je boventanden aan te raken. Herhaal.

2. Zeg “ahhh”

Open je mond zo wijd als je kan en zeg 20 seconden lang “ahhh”

3. Piep

Steek je tong zo ver mogelijk uit, haal diep adem en maak een piepend geluid alsof je 30 seconden lang gorgelt met lucht.

Bij traditionele snurkbehandelingen wordt vaak een oncomfortabel masker gebruikt, gaat men over tot een operatie of moet de patiënt afvallen. “Dat is telkens vrij ingrijpend en daarbij wordt het symptoom bestreden, niet de oorzaak”, aldus Dilkes.

De arts benadrukt wel dat louter deze oefeningen je nachtelijke gesnurk niet zullen doen verdwijnen. Snurken is meestal een gevolg van mensen hun levensstijl, legt hij uit. Als je afvalt, stopt met drinken en fitter wordt, zal je zo goed als zeker ook minder gaan snurken.

Door ehu