Alleen SP.A en PVDA nog voor brugpensioen

© Photo News

Een meerderheid van de politieke partijen is gewonnen voor het uitfaseren van het SWT-stelsel, het vroegere brugpensioen. Enkel sp.a en PVDA zijn tegen het uitdoven van het systeem. Dat blijkt uit een bevraging van arbeidseconoom Stijn Baert (UGent) waarover De Morgen maandag bericht.

Het SWT-stelsel geeft werknemers die voor hun pensioenleeftijd op straat worden gezet recht op een werkloosheidsuitkering en een aanvullende toeslag van de werkgever. Vaak gebeurt dat bij een herstructurering.

Baert, zelf een tegenstander van het stelsel, legde alle Vlaamse partijen de volgende stelling voor: “Het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT) dient op het einde van de volgende regeerperiode helemaal uitgefaseerd te zijn.” Daar konden ze met “akkoord”, “akkoord, maar”, “niet akkoord, tenzij” en “niet akkoord” op antwoorden. N-VA en Open Vld verklaarden zich akkoord. Vlaams Belang, CD&V en Groen gingen akkoord onder voorwaarden, zoals een overgangstermijn (CD&V).

Bij een voortzetting van de huidige coalitie is de kans dus groot dat het brugpensioen helemaal op de schop gaat, besluit de krant.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten