Test Aankoop woedend: Ryanair vraagt nu ook 25 euro extra als je met kind op de schoot reist

Test Aankoop is niet te spreken over het “babytarief” van Ryanair, waarbij de Ierse luchtvaartmaatschappij voortaan 25 euro aanrekent om met een kind onder de 24 maanden te vliegen. “Onrechtvaardig en volstrekt ondoorzichtig en dus in strijd met de Europese regelgeving”, aldus de consumentenorganisatie. Ryanair zelf heeft intussen ook gereageerd: “Het gaat om een standaardtoeslag in de hele sector.”

“Opnieuw een extra toeslag erbij!”, luidt het bij Test Aankoop. “Als je een vlucht boekt met een kind jonger dan 24 maanden, dan rekent het Ierse bedrijf een forfait van 25 euro per vlucht aan. Zelfs als het kind de hele vlucht op je schoot zit. Na de stakingen van de voorbije maanden en de toeslag voor de handbagage is dit echt een stap te ver. Een baby is geen bagage.”

Het nieuwe “babytarief” werd per toeval ontdekt, want Ryanair heeft er niet over gecommuniceerd. “Het was een opmerkzame consument die ons erop wees.”

Test Aankoop woedend: Ryanair vraagt nu ook 25 euro extra als je met kind op de schoot reist

Niet alleen de toeslag zelf, ook het gebrek aan transparantie stoot Test Aankoop voor de borst. “Wanneer wordt aangegeven dat er een kind jonger dan 24 maanden zal meereizen, vermeldt de pop-up van de online boeking dat elke eventuele subsidie voor de babyboeking wordt toegewezen aan de eerste volwassen passagier van de boeking. Een forfait van 25 euro is echter een vast, voorspelbaar en geen eventueel bedrag. Als het verplicht is, moet het van in het begin worden vermeld.”

De rest van het proces is al niet veel duidelijker. Op geen enkel moment geeft de site aan dat het reizen met een jong kind 25 euro zal kosten. Het is pas nadat de vluchten van de volwassenen zijn geselecteerd, dat het totale bedrag inclusief de babykosten wordt weergegeven. “Dat supplement kan makkelijk over het hoofd worden gezien als men er niet aan denkt te klikken op het kleine pijltje naast het totale bedrag, dat details van de prijs geeft.”

Test Aankoop is van mening dat deze praktijk in strijd is met de Europese regelgeving en heeft de luchtvaartmaatschappij opgeroepen deze praktijken te wijzigen. “Dit kan volgens ons echt niet passeren.” Nochtans is het aanrekenen van een vergoeding voor een peuter op schoot niet illegaal. Het is zelfs gebruikelijk: heel wat andere luchtvaartmaatschappijen doen het ook. Bij Brussels Airlines bijvoorbeeld betaalt men 10 procent van het gewone tarief.

Ryanair heeft intussen zelf gereageerd op de berichtgeving. “Ons babytarief, trouwens een standaardtoelage in de hele sector, is het voorbije jaar niet gestegen en we blijven de laagste prijzen aanbieden voor vluchten in Europa. Al onze prijzen en toeslagen zijn transparent en duidelijk te lezen op onze website. We hebben geen verborgen extra’s en alle optionele diensten worden voor het afhandelen van de boeking aan onze klanten gemeld.”

Door mtm