Meer dan helft van jongeren maakt zich nu al zorgen over zijn pensioen

Foto: Jimmy Kets

Zelfs jongeren die nog niet eens een job hebben, zitten al in met hun oude dag. Meer dan de helft vreest dat ze die niet zonder geldzorgen zullen doorkomen. Het hoeft dan ook niet verbazen dat werk maken van een beter pensioen één van hun voornaamste vragen is aan de regering. “Als hun ouders zich zorgen maken, nemen jongeren die over”, zegt politicoloog Nicolas Bouteca (UGent).

Het zijn niet alleen de vijftigplussers die zich zorgen maken over hun pensioen. Ook twintigers zijn er niet gerust op. Meer dan de helft vreest zelfs voor zijn pensioen van over veertig jaar, blijkt uit een bevraging van de OESO.

Meer dan helft van jongeren maakt zich nu al zorgen over zijn pensioen

Die gaat gepaard met een oproep. 43 procent vindt dat de regering meer werk moet maken van een beter pensioen. Iets meer dan een kwart is zelfs bereid om 2 procent meer belastingen te betalen als dat de pensioenen zal opkrikken. Met de vergrijzingsgolf die op ons afkomt, zal dat waarschijnlijk niet eens genoeg zijn.

“Het is voor wie onder de dertig is misschien nog veraf, maar dat dat pensioen bovenaan de lijst van zorgen staat, is niet zo verwonderlijk”, zegt politicoloog Nicolas Bouteca. “Hun normen en waarden krijgen de meeste mensen binnen via hun gezin. Als de ouders zich zorgen maken over hun pensioen, dan nemen jongeren die zorgen over.”

Hij wijst erop dat elk onderzoek aantoont dat de Belg verknocht is aan de sociale zekerheid als het gaat over pensioenen en gezondheidszorg. “Wie daarin wil snoeien, mag veel tegenwind verwachten.” Voor de werkloosheidsuitkeringen is er minder draagvlak. 15,21 procent wil daar meer belastingen voor betalen. En dat percentage neemt vlug af als de Belgen ouder worden. “Daar kunnen politieke partijen dus wel hard voor zijn zonder potentiële stemmers te verliezen.”

Oppositiepartij SP.A voelt zich door de cijfers gesterkt in haar campagne. Zorgzekerheid is daar de absolute pijler van. “Mensen zijn onzeker over hun pensioen”, zegt Oost-Vlaams lijsttrekker voor het Vlaams Parlement Conner Rousseau. “Daarom vinden wij ons plan om die pensioenen helemaal anders te regelen zo belangrijk. Die moeten voor alle werkenden opgetrokken worden tot 1.500 euro voor iedereen, voor werknemers én zelfstandigen.”

Het Federaal Planbureau heeft het pensioenplan van SP.A intussen nagerekend. Hun pensioenhervorming zal jaarlijks 1,8 miljard euro kosten. De socialisten gingen bij hun lancering nog uit van 2,3 miljard. Dat geld willen ze onder andere halen uit besparingen op bedrijfssubsidies en een efficiëntere overheid. “Die maatregelen hebben we ook ingediend bij het Planbureau.”

Door Arnout Gyssels
VOOR ABONNEES
Laad meer berichten...