Dit N+ artikel is exclusief voor jou als abonnee.

Abonnee worden? Kies je leesformule

16/04/2019 - Reizen
camera closecorrect down facebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Test Aankoop over “babytarief” bij Ryanair: “Dit laten we niet passeren”

Test Aankoop is niet te spreken over het “babytarief” van Ryanair, waarbij de Ierse luchtvaartmaatschappij voortaan 25 euro aanrekent om met een kind onder de 24 maanden te vliegen. “Onrechtvaardig en volstrekt ondoorzichtig en dus in strijd met de Europese regelgeving”, aldus de consumentenorganisatie, die al contact opnam met Ryanair. “Een baby is geen bagage.”

“Als je een vlucht boekt met een kind jonger dan 24 maanden, dan rekent het Ierse bedrijf een forfait van 25 euro per vlucht aan. Zelfs als het kind de hele vlucht op je schoot zit. Na de stakingen van de voorbije maanden en de toeslag voor de handbagage is dit echt een stap te ver. Een baby is geen bagage”, zo luidt het bij Test Aankoop, dat van het tarief op de hoogte werd gebracht door een opmerkzame consument.

De consumentenorganisatie is van mening dat deze praktijk in strijd is met de Europese regelgeving en heeft de luchtvaartmaatschappij opgeroepen deze praktijken te wijzigen. Nochtans is het aanrekenen van een vergoeding voor een peuter op schoot niet illegaal. Het is zelfs gebruikelijk: heel wat andere luchtvaartmaatschappijen doen het ook. Bij Brussels Airlines betaalt men 10 procent van het gewone tarief.

“Ons babytarief, een standaardtoelage in de hele sector, is het voorbije jaar niet gestegen en we blijven de laagste prijzen aanbieden voor vluchten in Europa”, zo reageert Ryanair. “Al onze prijzen en toeslagen zijn transparant en duidelijk te lezen op onze website.” (mtm)