Low Land Home: pyschologen musiceren over melancholie, donkere randjes en hoop

Gent - Op onze muziekstapel ligt sedert een paar weken een nieuwe fijne plaat, van een tot voor kort relatief onbekende groep: Low Land Home. Een van de bezoekers die de plaat hoorde fronste even de wenkbrauwen en vroeg of hij nu naar iets van The National luisterde. Nee dus, al baadt Out of my mind van Low Land Home wel in die sfeer. Ook de ietwat mysterieuze platenhoes wekt de aandacht, al moet je ze open plooien om het beeld en de achterliggende gedachte ervan echt goed te begrijpen. Gelukkig zijn er bezielerJo Geboers en bassiste Muriel Boulanger, om het verhaal van Low Land Home uit te leggen.

Jo Geboers speelde vroeger nog bij andere bands, maar gaf in 2016 de aanzet voor Low Land Home. Psycholoog van beroep, deed hij dat aanvankelijk solo: “Op de buffetpiano, muzieklijnen aftoetsen, zoeken naar een zanglijn, aanvankelijk met een voorlopige tekst, eerder klanken die passen bij de frasering. Later kwam daar Jolien Bové bij. Die doet ook de vocals bij The Amy Winehouse Tribute Band, en die spoorde dan weer haar goede vriendin Muriel Boulanger aan om eens naar ons te komen luisteren. Dat klikte, en het duurde niet lang of we hadden er met drummer Pieter-Jan Jordens (Kadril) een vierde bandlid bij: twee mannen, twee vrouwen. En drie van de vier zijn psycholoog, enkel de drummer niet”, aldus Geboers. “Maar terug naar de songs: met de aanzet van mijn songs trek ik dan naar de band, en op basis van reacties en tips en ingevingen van alle bandleden, krijgen de nummers echt vorm. Live proberen we de nummers nog een extra toets te geven, we spelen niet gewoon een kopie van de nummers op plaat. Fans die ons volgen en ons al meerdere keren zagen optreden laten ons weten dat ze die evolutie fijn vinden” vervolgt Geboers.

Hoop

Drie psychologen die aan de slag gaan met songs, dat laat niet meteen heel veel vrolijkheid vermoeden. Muriel Boulanger, die naast Low Land Home ook nog met haar eigen band Muri Nederlandstalige jazzpop brengt en ook actief is bij Cozin en Makaram, een project van Mustafa Avsar van het Muzikantenhuis, waarschuwt dat de mensen geen schrik moeten hebben voor al te donkere donkerte: “De songs gaan inderdaad soms diep, gaan over menselijke kwetsbaarheid, vertrekken ook vaak vanuit eigen gevoelens zoals angsten en twijfels, maar die worden naar een meer universeel niveau opgetrokken. En wees gerust, er zit vooral ook veel hoop in de songs.”

Boulanger trekt die gedachtengang door naar de hoes van de plaat. Daarop zie je in een setting in de Gentse haven een tafereel van iemand die in het water gesprongen is, en een tweede persoon die zich aan het uitkleden is om hetzelfde te doen. Daar is helemaal geen sprake van wanhoop, maar wel van het durven omarmen van zowel het positieve en het negatieve in het leven. Je moet niet wachten tot alles gewoon voorbij gaat. Durf de sprong te wagen. Spring en je ziet wel wat er gebeurt. Niet met de zorgen in je hoofd blijven zitten, zet de stap om los te komen van je problemen. Dat is ook waar de titel Out of my mind naar verwijst. Die gedachte is ook toepasbaar op wat wij met Low Land Home zelf deden en doen: we waren al een tijd muziek aan het maken, we wilden graag een plaat maken, dat kwam er niet meteen van, maar op een bepaald moment moet je zeggen: komaan gasten, we doen het.”

 

“We willen nu vooral veel spelen, en ook aan een opvolger van Out of my mind werken” aldus Jo Geboers. “We hebben naar aanleiding van de recent uitgekomen plaat een kleine releasetournee, die we zaterdag bij De Vieze Gasten afsluiten, en we hopen op nog een aantal concerten later. We zijn alvast blij met de eerste reacties, zowel van publiek als pers. Na een optreden kwam iemand me vertellen dat Out of my mind voor hemzelf de beste ontdekking sinds jaren was, en De Standaard omschreef ons ook met de woorden ‘in de gaten te houden’. Zoiets doet plezier.

Low Land Home stelt Out of my mind voor bij De Vieze Gasten, op vrijdag 19 april, 20u30. Haspelstraat 31, Gent. Ticketinfo via deze link.

Info Low Land Home: klik hier.

 

 

 

 

 

Door Rudy Tollenaere
AANGERADEN
Meest recent