Topvoetballers uit binnen- en buitenland halen hier fris en keurig kopke

  • Youssef Belhadi neemt het kapsel van Beerschot Wilrijk-verdediger Jimmy De Jonghe onder handen.
Antwerpen -

Ons Kapsalon in de Brederodestraat lijkt een doorsnee kapperszaak, maar de twee zaakvoerders zijn maar wat trots dat ze enkele topvoetballers tot hun vast cliënteel mogen rekenen. “Het is begonnen met Issame Charaï en Zinho Gano, maar intussen knip ik ook het haar van Radja Nainggolan en Christian Pulisic”, lacht medezaakvoerder Youssef Belhadi.

“Zinho Gano, de spits van Genk, is een van onze trouwste klanten”, vertelt kapper Youssef Belhadi. “Hij komt net als Beerschot Wilrijk-verdediger Jimmy De Jonghe elke week. Die jongens zijn altijd tevreden over hun kapsel en babbelen er dan over met hun ploegmaats. Issame Charaï, ex-speler van KV Mechelen en assistent-trainer bij STVV, was een van de eerste voetballers die naar onze kapperszaak kwam. Ook van Antwerp kwamen er al verschillende spelers langs. De voorbije maanden lieten Reda Jaadi, Sinan Bolat en Aurélio Buta hier hun haar knippen. Hoe dat komt? Moeilijk te verklaren. Mond-tot-mondreclame is nog altijd de beste reclame. En voetballers hebben graag een fris kapsel (lacht). Onze Instagrampagina zorgt ook voor extra publiciteit. Zeker als we er foto’s van keurig geknipte stervoetballers op plaatsen.”

Steeds meer cliënteel

Ons Kapsalon begon in 2000 in de Brederodestraat 74. Enkele jaren geleden verhuisde de zaak naar nummer 76. “We hadden een groter pand nodig. Ons vast cliënteel blijft maar groeien”, vertelt oprichter en medezaakvoerder Abdel El Madouni. “Youssef en ikzelf kunnen het niet meer alleen bolwerken. We hebben sinds kort een derde voltijdse kapper in dienst en werken ook met enkele losse medewerkers. Daarnaast geven we ook stagiairs van de opleiding haartooi aan SITO 5 op het Kiel de kans om zich hier verder te ontwikkelen. Volgend jaar bestaan we twintig jaar. We gaan dan een groot feest moeten geven.”

Knippen in Duitsland

“Voor mij is het meer dan een beroep, het is mijn passie”, zegt Youssef. “Als 16-jarige jongen heb ik de stiel geleerd bij vrienden in Marokko en ik doe het enorm graag. De waardering van de klanten is voor mij heel belangrijk. Dat ik ook af en toe bekende voetballers mag knippen, is een leuk extraatje. Vorige week zat ik nog een hele dag in Dortmund. De makelaar van Christian Pulisic (die deze zomer voor 64 miljoen euro naar Chelsea trekt, red.) is een goede vriend van mij. Een trouwe klant ook. Dankzij hem knip ik nu het haar van verschillende spelers bij Schalke 04 en Borussia Dortmund. Een hele eer. Radja Nainggolan heeft hier ook al in de kappersstoel gezeten. Een toffe gast. Hij kende ons via Instagram. Ik heb zijn haar enkele maanden geleden nog eens geknipt in Eindhoven, vlak voor de Champions League-wedstrijd tussen PSV en Inter. Ik ben zelf een grote fan van Barcelona, Abdel is fan van Real Madrid. Het zou ongelofelijk zijn als we ooit ook spelers van die clubs over de vloer zouden krijgen.”

Een knipbeurt bij Ons Kapsalon kost 10 euro. “Maar die voetballers kiezen zelf hoeveel ze geven”, vertelt Youssef.

Reputatie

“Als ik een hele dag naar Dortmund moet, lijkt het me logisch dat die spelers meer dan 10 euro betalen. Als je op afspraak komt, betaal je hier sowieso al iets meer. Maar een knipbeurt zonder afspraak kost nog altijd 10 euro, dat klopt.”“Ik heb gelezen dat er politici zijn die twijfelen aan ons verdienmodel. Wel, ik kan je zeggen: ik werk zes dagen op zeven van 9 uur tot 19 uur. We zijn slechts een maand per jaar gesloten, dan gaan we op vakantie. Onze zaak draait enorm goed en we kunnen hier goed van leven. We vinden het dan ook erg jammer dat kapperszaken zoals de onze in een slecht daglicht worden gesteld.”

Nooit saai

“Ons cliënteel is overigens heel gevarieerd. Hier komen jongens uit de buurt, Turken en Marokkanen, advocaten en rechters, iedereen is welkom. De meeste klanten zijn ook enorm trouw. Ze komen als kleine jongen samen met hun vader en blijven later terugkomen. Mohamed Bouchouari is daar een goed voorbeeld van. Toevallig ook een voetballer (lacht). Zijn hele familie komt hier al jaren. Mohamed speelt nu bij de beloften van Anderlecht, zijn nonkel Hakim speelde vroeger bij Lokeren en Standard. Ik denk dat de meeste klanten onze manier van werken appreciëren, maar ook ons sociale karakter op prijs stellen. Iedereen kan hier binnenlopen om een praatje te slaan of een kopje thee te drinken. Het is hier nooit saai.”

Door koen frans
VOOR ABONNEES