Bus vol toeristen crasht op Madeira en belandt meters lager: “zeker 29 doden”

In Portugal is woensdagavond een bus gecrasht. De exacte omvang van het ongeluk is nog niet duidelijk maar de burgemeester spreekt van 29 doden en 22 gewonden. “Slachtoffers komen uit Duitsland”, voegt hij nog toe.

Het is op één van de bergwegen dat de bestuurder rond 18.30 uur lokale tijd (19.30 uur Belgische tijd) de controle over het stuur verliest. Hij is samen met een gids en 55 toeristen op weg van de luchthaven naar het hotel. Een collega rijdt met zijn bus voor hem.

De bus geraakt van de weg en stort neer in de ravijn, op een huis. Mogelijk was er iets fout met de remmen. Volgens een lokale journalist wordt dat onderzocht. De Irizar-bus is vijf jaar oud.

Op het moment van het ongeval scheen de zon en lag de weg er droog bij. Het was ook nog klaar.

De chauffeur en de reisgids zouden de crash overleefd hebben. Samen met andere gewonden werden ze overgebracht naar het ziekenhuis van Funchal, de hoofdstad van Madeira niet ver ten westen van Caniço.

Burgemeester van Santa Cruz, Filipe Sousa bevestigde aan een lokale TV-zender dat er 29 doden vielen, 11 mannen en 17 vrouwen, waaronder 1 Portugees. Daarbij zijn er nog heel wat gewonden, er is sprake van 22, waaronder nog 3 in kritieke toestand. De meeste slachtoffers zijn tussen de 40 en 50 jaar oud. “Ik heb geen woorden om te beschrijven wat er gebeurd is. Ik kan het lijden van deze mensen niet aanzien”, vertelde Sousa aan de lokale zender SIC. Marcelo Rebelo de Sousa, de president van Portugal, reist vanavond nog af naar Funchal om van daaruit de situatie verder op te volgen. Ook een team van forensisch specialisten zakt van het vasteland af naar het eiland. Ook de luchtmacht vliegt over om de hulpverleners mee te ondersteunen. De luchtmacht zou ook de zwaarst gewonde slachtoffers naar het vasteland vliegen.

Lees hieronder verder

Er zouden in totaal 57 mensen op de bus gezeten hebben. Minstens 19 ambulances werden geteld aan het ongeluk. Er werd een grote perimeter gesteld rond het ongeluk. De toegang tot Caniço de Baixo vanuit het stadscentrum werd afgesloten om slachtoffers te helpen. De groep was onderweg van Santa Cruz naar Funchal.

Belgen

De FOD Buitenlandse Zaken in Brussel heeft momenteel geen informatie over eventuele Belgische betrokkenen. De ambassade in Lissabon volgt de ontwikkelingen op. “Er zijn geen toeristen bij, die met Tui op vakantie waren, wij horen dat het vooral om Duitse toeristen zou gaan”, zegt Piet Demeyere van Tui. Ook bij Thomas Cook hebben ze geen weet van slachtoffers.

Madeira is vooral in het voorjaar een populaire vakantiebestemming. Niet zozeer voor zonnekloppers want het eiland heeft amper strand. Het eiland trekt vooral natuurliefhebbers, die in het voorjaar wanneer de bloemen in bloei komen hier hun hart kunnen ophalen. Madeira is ook een populaire bestemming voor golfers.

Madeira is het geboorte-eiland van stervoetballer Cristiano Ronaldo. Tijdens het afgelopen WK werd de luchthaven op Funchal herdoopt als Cristiano Ronaldo International Airport.

Door nba, pom
VOOR ABONNEES