Apotheken doen de boeken dicht … en supermarktapotheken doen de deuren open

Er stoppen meer apothekers dan er bij komen. Foto: Photo News

Er zijn in 2018 voor het eerst meer apotheken gestopt dan er zijn bijgekomen. In het eerste kwartaal van 2019 waren er zelfs dubbel zo veel stopzetters als starters. Een gevolg van online concurrentie en van de overnamejacht door supermarkt-apotheken.

In 2018 waren er 165 startende apothekersbedrijven, tegenover 190 stopzettingen en 13 faillissementen. En dat terwijl er volgens Graydon Belgium, dat de cijfers verzamelde, in de jaren ervoor telkens meer onafhankelijke apotheken bij kwamen. Het eerste kwartaal van 2019 zet de daling zich overigens verder: 30 starters tegenover liefst 64 stopzettingen en 4 faillissementen.

Dat wil niet zeggen dat het aantal apotheken in het straatbeeld daalt. Het groene kruis hangt nog altijd aan 4.831 gevels in België. Maar dat komt omdat veel individuele apotheken nu worden opgekocht door ketens. En dat is een kwalijke evolutie, zeggen veel apothekers. “Daar wordt niet aan gezondheid gedaan, maar aan verkoop”, zegt Lieven Zwaenepoel van de apothekersbond APB. “In die supermarkt-apotheken loopt één of andere -oloog tussen de rekken om producten aan te prijzen. Dat is een gevaarlijke evolutie.” En ook online apotheken spelen de onafhankelijke apothekers parten. “Sommige online aanbieders prijzen hun producten zelfs aan op tv”, zegt Zwaenepoel.

Ook het NSZ reageert bezorgd. “Een apotheker heeft niet voor niets zo lang gestudeerd. Nu begint iedereen apothekertje te spelen.”

Door kba, sgg
AANGERADEN
Meest recent