Eerste ontwerpen voor Notre-Dame zijn er al: kristallen toren of glazen dak?

Bron © rtl.fr

Foto: GODART + ROUSSEL ARCHITECTES

Hoe moet de Notre-Dame er straks gaan uitzien? Het zal alleszins voor wat debat zorgen. De architectuurwedstrijd voor de heropbouw zorgt nu al voor wat discussiestof.

Voor president Macron mag het alleszins wat gewaagder zijn dan een historisch accurate heropbouw. Hij begrijpt dat architecten misschien wel een statement willen maken. En de president krijgt daar ook bijval voor. Zo lijkt Frankrijk nu al in twee kampen uiteen te vallen: enerzijds zij die willen dat de Notre-Dame wel wat gemoderniseerd kan worden en anderzijds zij die vinden dat er geen glasraam mag veranderen.

LEES OOK. Instortingsgevaar Notre-Dame nog niet geweken: “Drie erg kwetsbare punten in kathedraal”

Twee architecten die wel een modernisering zien zitten, zijn Paul Goddart en Pierre Roussel. Zij stellen voor om op de Notre-Dame een glazen dak te bouwen met staal. Een moderne structuur die toegankelijk zou zijn voor het publiek.

En Jean-Michel Wilmotte droomt al van een glazen of kristallen Vieringstoren ter vervanging van de andere. “In kristal zou het absoluut buitengewoon zijn: een puur en wit glas, met een metalen structuur die in het licht zou fonkelen.”

LEES OOK. Vlaamse bedrijven én bekende kunstenaar lonken naar heropbouw Notre-Dame: “Ervaring genoeg in de bouw” (+)

Door nba
VOOR ABONNEES