Eddy Merckx analyseert het voorjaar: “Van der Poel is ronduit indrukwekkend, Sagan is gebuisd”

Foto: EPA-EFE

Eddy Merckx was woensdagavond te gast bij Extra Time Koers, het wielerpraatprogramma op Canvas. “De Allergrootste” analyseerde er vrank en vrij het voorbije wielervoorjaar en blikte vooruit op de resterende klassiekers. We zetten zijn meest opvallende uitspraken op een rijtje.

Dit had Eddy Merckx te zeggen over...

… Mathieu van der Poel

“Wat Van der Poel heeft laten zien in de Ronde van Vlaanderen was ronduit indrukwekkend. Ik zie hem graag koersen. Van der Poel is een ongelofelijke coureur. Als hij niet zwaar geblesseerd geraakt de komende jaren, gaat hij nog veel mensen verbazen. Ik denk niet dat hij zijn onstuimige koersstijl in de toekomst zal verliezen. Je kan je karakter niet zomaar veranderen. Dat aanvallen zit in hem. Ook in de cyclocross wint hij alle crossen. Het is de motivatie om alles winnen die hem drijft. De dag dat hij een grote ploeg achter zich heeft zal er in sommige wedstrijden weinig aan te doen zijn. Als Mathieu van der Poel aangaat in de sprint na een zware wedstrijd, dan weet ik niet wie hem nog kan remonteren. Dat lijkt me zelfs onmogelijk.”

… Julian Alaphilippe

“Alaphilippe heeft op dit moment nog een groter palmares dan Mathieu van der Poel. Hij kwam te kort in de Brabantse Pijl, maar de Waalse Pijl zal hem beter liggen. Alaphilippe kan volgens mij ook de Ronde van Vlaanderen winnen als hij zich er op zou toeleggen.”

… Philippe Gilbert

“De manier waarop Gilbert in Parijs-Roubaix op zeventig kilometer van de meet aangaat en nadien alle aanvallen beantwoordt… Straf. Ik denk dat hij de sterkste van het peloton was zondag. Gilbert is nog bij mij thuis geweest op de dag dat zijn ploeg eigenlijk Parijs-Roubaix ging verkennen, maar het door de harde wind afgelast was. Waarover we gepraat hebben? Over het leven. Over wijn. Nee, hij vraagt geen tips meer aan mij. Ik ben te oud. Ik ben voorbijgestreefd. Ik hoop dat ik mis ben, maar ik denk niet dat hij ooit nog Milaan-Sanremo zal winnen. Hij moet hopen op een lastige editie met slecht weer, waarin de koers al vroeg wordt hard gemaakt. Anders wordt het toch moeilijk.”

“Gilbert is voor mij de strafste Belgische coureur sinds Roger De Vlaeminck. Door de diversiteit van de wedstrijden die hij op zijn palmares heeft staan. Museeuw was ook een groot kampioen, maar er zijn er weinigen die vier monumenten gewonnen hebben zoals Gilbert.”

… Wout van Aert

“Ik begrijp niet waarom Wout geen ploegmakkers had die op hem hebben gewacht tijdens Parijs-Roubaix. Ik vind dat als je ploegmakker van Wout van Aert moet wachten op hem als hij pech heeft. Die orders moeten niet komen van de sportbestuurder, dat moet je als renner zelf weten.”

… Victor Campenaerts

“Ik denk dat zijn werelduurrecord er nog een tijdje zal staan. 55km/u, ga er maar eens aanstaan. Dat is gemakkelijker geschreven dan gedaan. Ik ben er absoluut ook van overtuigd dat Victor een grote kanshebber is voor een gouden medaille in het tijdrijden op de Olympische Spelen.”

… Peter Sagan

“Peter Sagan is voor mij gebuisd dit voorjaar. Ik kan het niet anders zeggen. Ik had gedacht dat hij in Vlaanderen en Roubaix goed ging zijn. Maar zijn licht ging te vroeg uit in Roubaix. Ik hoop voor hem dat het nog goed komt in de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik. Dat kan nog.”

… Greg Van Avermaet

“Ik ben ontgoocheld in de prestaties van Van Avermaet. Hij heeft de finales niet mee betwist. Daar kan je als Van Avermaet zijnde niet tevreden mee zijn. Zijn voorjaar is niet geslaagd. Maar hij kan zondag nog wel de Amstel Gold Race winnen.”

Door md