Niet de witte haai, maar de orka is dé koning van de zee

Foto: Shutterstock.

’s Werelds meest angstaanjagende marine-roofdier, de witte haai, heeft dan toch een natuurlijke vijand. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. Niet de haai, maar wel de orka staat bovenaan de voedselpiramide van de zee.

Hou twee films in gedachten: Jaws en Free Willy. Eerstgenoemde is regelrechte horrorprent die mogelijk eigenhandig verantwoordelijk is voor de dodelijke reputatie van haaien. Willy daarentegen is een intelligente, lieve orka die met een tiener communiceert en laat weten dat hij wil terugkeren naar de open zee. Onzin, zo blijkt, want sympathiek zijn orka’s allerminst. Het zijn uiterst efficiënte roofdieren en nu blijkt Willy boven Jaws te staan in de voedselpiramide. Eerder waren er al anekdotische observaties van orka’s die witte haaien aanvielen, maar nu staat het zwart op wit.

Het onderzoek werd gevoerd aan Montery Bay Aquarium in Californië. Op basis van trackingdata van witte haaien zijn marinebiologen en onderzoekers tot de vaststelling gekomen dat de haaien zich vliegensvlug uit de voeten maken zodra ze in de buurt van orka’s komen. Zelfs al is dat stukje zee geliefd jachtterrein van de haai, het dier zal een u-bocht maken en als een speer richting de open zee zwemmen. Sterker nog: de haai zal het gebied soms tot een jaar lang mijden.

Nog volgens de onderzoekers waren de getagde witte haaien geen jonkies, maar volwassen kolossen. “Het gaat om haaien langer dan vijf meter. Meestal zijn zij de baas van het sop”, zegt Scot Anderson, medeauteur van de studie.

Door adm