Denk twee keer na voor je een pen mee naar huis neemt: bureau start kliklijn tegen sjoemelende collega’s

Foto: rr

Betrapt u er collega’s op dat ze geregeld materiaal mee naar huis nemen? Of gebruikt een collega de tankkaart van het werk voor de wagen van zijn partner? Dan kan u dat voortaan aangeven via een nieuw meldpunt voor bedrijfsfraude. Toch is niet iedereen het erover eens dat dit wel de taak is van een privébedrijf.

Als eerste in België biedt adviesbureau BDO bedrijven een platform aan waar fraude gemeld kan worden. “Meer dan een derde van alle bedrijfsfraude is een ‘inside job’. Door werknemers de kans te bieden om volledig anoniem collega’s te verklikken, willen we werkgevers helpen om het probleem aan te pakken”, zegt Stéphane Goddé die in een vorig leven fraudespeurder was bij de federale politie.

“Wij spelen geen politie. Alle klachten worden doorgegeven aan een contactpersoon binnen dat bedrijf, bij voorkeur de voorzitter van de raad van bestuur, die ze verder zal onderzoeken en er de nodige gevolgen aan geven. Wij kunnen hen begeleiden, maar stappen niet zelf naar politie of gerecht”, zegt Goddé van BDO.

Professor arbeidsrecht Wilfried Rauws (VUB) ziet niet direct grote bezwaren tegen het initiatief. Maar vraagt zich wel af wat de meerwaarde is. En of het niet tot een soort van heksenjacht zal leiden.

“Ik denk dat het vooral belangrijk zal zijn om naar de werknemers toe duidelijk te communiceren dat het hier niet om een overheidsproject gaat maar om een privé-initiatief’, zegt professor Rauws.

Door tg
VOOR ABONNEES