Dit N+ artikel is exclusief voor jou als abonnee.

Abonnee worden? Kies je leesformule

19/04/2019 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  BELGAIMAGE

Honderd salafistische organisaties in België

In ons land zijn volgens de Staatsveiligheid bijna honderd salafistische organisaties actief. Het gaat om moskeeën, religieuze centra, en scholen. Ruwweg zou er een honderdtal salafistische predikers actief zijn. “Er wordt effectief een toename waargenomen van het aantal groepen en initiatieven”, zo antwoordde Justitieminister Koen Geens (CD&V), aan senator Lionel Bajart (Open VLD).

Het salafisme is een conservatieve stroming binnen de Islam, die de basisprincipes van de democratie verwerpt. Toch nuanceert de Staatsveiligheid: “Het salafisme blijft een relatief marginaal fenomeen. Op het totale aantal moslims zijn er slechts enkele duizenden aanhangers.”

De regering doorbrak vorig jaar de geldstroom tussen de Grote Moskee in Brussel, en Saudi-Arabië. Maar welke moskeeën allemaal financiële steun uit het buitenland krijgen, kan de staatsveiligheid binnen het huidige wettelijke kader naar eigen zeggen niet onderzoeken.

“We moeten een duidelijker beeld hebben over het aantal predikers en hun financiering”, vindt Bajart. “Als de wet dat niet toelaat, moeten we de wet aanpassen.”(cel)