OVERZICHT. Waar kan u dit paasweekend (niet) terecht?

Wie boodschappen moet doen, houdt er best rekening mee dat er dit lange paasweekend veel gesloten zal zijn. Banken en postkantoren zijn vrijdag al gesloten en gaan pas dinsdag weer open.

Zondag en maandag blijven veel winkels toe, al kan je toch hier en daar terecht. In tuincentra bijvoorbeeld.

Banken: moet u naar de bank, dan zal u geduld moeten oefenen tot dinsdag. “Op een aantal kleinere banken na zijn alle kantoren tot dinsdagochtend gesloten”, zegt Febelfin. Digitaal betalen gaat uiteraard wel. Febelfin raadt iedereen wel aan om tijdig overschrijvingen in te plannen. “Tijdens het verlengde paasweekend duurt het namelijk wat langer voordat geld overgeschreven wordt.”

Post: alle postkantoren zijn vrijdag gesloten. Er is geen uitreiking van briefwisseling, met uitzondering van de overlijdensberichten. De krant wordt uiteraard wel gebracht.

Warenhuizen: wie boodschappen wil doen, kan dat vandaag (vrijdag) of morgen doen. Zondag en maandag zijn de meeste warenhuizen gesloten. Behalve die aan de kust en winkels die op zelfstandige basis worden uitgebaat, zoals kleinere Carrefour-winkels of AD Delhaize.

Bakkers en slagers: bakkers en slagers zijn op de meeste plaatsen wel open. Zeker ’s morgens. Maandag houden veel handelaars sowieso hun wekelijkse sluitingsdag.

Doe-het-zelf: plannen om te klussen tijdens het lange weekend? Verschillende doe-het-zelfwinkels zoals Gamma, Brico en Hubo zijn zondag open, sommigen tot ’s middags. Bekijk vooraf op de website welke winkels in de buurt open zijn.

Kleding- en schoenenwinkels: zin om te shoppen? De meeste winkels zijn met Pasen en op paasmaandag gesloten. Kledingketen Zeb is uitzonderlijk wél open. Verschillende A.S. Adventure-winkels zijn altijd op zondag open en hebben maandag hun sluitingsdag. Tijdens dit paasweekend zijn verschillende winkels ook op paaszondag en/of paasmaandag open. Ook schoenenwinkel Torfs is bijvoorbeeld open op paasmaandag. Maasmechelen Village, het outletdorp in de provincie Limburg, blijft het hele paasweekend open van 10 tot 20 uur.

Openbaar vervoer: trein-, tram, metro en bussen van de De Lijn en de MIVB rijden volgens weekendregeling. De NMBS legt bij dit mooie weer een dertigtal extra treinen in van en naar zee.

Politie: enkel de hoofdkantoren zijn open in steden, wijkkantoren zijn dicht. Het nummer van uw politiezone blijft sowieso wel bereikbaar. Voor dringende hulp kan u altijd terecht op het noodnummer 101.

Pretparken: alle pretparken zijn uiteraard geopend en verwachten veel volk met dit mooie weer. Ook de dierentuinen zijn het hele paasweekend open.

Tuincentra: het wordt zonnig en warm, ideaal om in de tuin te werken. De meeste tuincentra zijn zowel zondag als maandag open.

Door tg
AANGERADEN