Man voor 33ste keer aan het kruis genageld op Goede Vrijdag: “Op zoek naar een opvolger”

Bron © Reuters

Een Filipijnse acteur heeft voor de 33ste en voorlaatste keer de Kruisweg van Christus nagedaan op Goede Vrijdag. De 58-jarige man laat zich al sinds de jaren tachtig aan het kruis nagelen - met 8 centimeter lange nagels - om “mensen te herinneren aan de lijdensweg van Jezus”. Hij vindt wel dat nu welletjes is geweest en hij is dan ook op zoek naar een “rolmodel” dat hem in 2021 wil opvolgen.

Ruben Enaje is niet de enige die zich regelmatig laat kruisigen. Er zijn nog gegadigden die het voor uiteenlopende redenen doen. “Ik heb problemen met mijn gezondheid”, aldus Mary Joy Sazon, die ook enkele minuten aan een houten kruis prijkte. “Zodra ik met liet kruisigen, merkte ik dat die gevoelens weggingen door boete te doen. Mijn moeder ligt ook in het ziekenhuis, dus doe ik het ook voor haar.”

De kruisigingen lokken jaarlijks duizenden kijklustigen uit alle windstreken naar de Filipijnse provincie Pampanga. “We waren verrast dat mensen dat nog steeds doen”, aldus een Filipijnse vrouw. “Maar uiteindelijk heb ik respect voor hun toewijding.” Een Duitse toerist was in shock nadat hij gezien had hoe ‘Romeinen’ de centimeters lange nagels in de handen en voeten van Enaje klopte: “Het was formidabel om het in het echt mee te maken.”

bekijk ook

Wat weet de gemiddelde Vlaming over de paasperiode? Wij zochten het uit

Door pjv
Meest recent