Voormalig olympisch kampioen en zesdaagsekoning Patrick Sercu overleden

© Photo News

Voormalig wielrenner en baanwielrenner Patrick Sercu is op 74-jarige leeftijd overleden, zo bevestigt zijn zoon Christophe Sercu. De West-Vlaming was al enige tijd ziek.

Voormalig wielrenner en baanwielrenner Patrick Sercu is vrijdagnamiddag op 74-jarige leeftijd overleden, zo maakte zijn zoon Christophe Sercu bekend. “Hij zou in juni 75 jaar worden. Zijn gezondheid was al enkele jaren onstabiel en was de laatste weken fel achteruitgegaan. De uitvaart zal plaatsvinden in zeer beperkte kring”, zo klinkt het in een korte mededeling.

© BELGA

Sercu wordt beschouwd als de grootste baanrenner van de twintigste eeuw. In totaal won hij 1.206 koersen, waarvan 168 op de weg. Daarnaast is hij een van weinige Belgische renners die olympisch goud pakten. In Tokio won hij in 1964 op de baan de kilometer met vliegende start. Daarna behaalde hij in dezelfde discipline nog twee keer goud (1967 en 1969) en twee keer zilver (1965 en 1968) tijdens de WK’s voor profs. In de Zesdaagse van Gent is hij met elf zeges dan weer recordhouder. Sercu won dertien etappes in de Giro en zes in de Tour, waar hij in 1974 ook de groene trui veroverde.

© BELGAIMAGE

Na zijn carrière bleef Sercu in het zesdaagsecircuit als directeur of (mede-organisator), uiteraard ook in het Kuipke, en/of als vurig propagandist van het baanwielrennen.

© Photo News

Iljo Keisse kende Sercu heel goed en reageert aangeslagen. “Het nieuws kwam als een fikse slag in het gezicht. Ik kende Patrick heel goed. Van kleins af aan al eigenlijk. Hij was nog even mijn manager en daarna mijn wedstrijdleider in tal van zesdaagsen”, zegt Keisse. “Ik keek als klein rennertje zeker naar hem op. Bekijk zijn palmares maar eens. Immens is dat. Hij won een pak zesdaagsen, enkele Belgische- en wereldtitels, naast een olympische titel. Fenomenaal. Het doet pijn te vernemen dat hij er niet meer is. Aan hem heb ik ongetwijfeld een deel van mijn carrière te danken.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten