Uitgestorven mysterieus (en vooral nutteloos) botje in onze knie duikt plots weer massaal op

Foto: Imperial College London

Een pijnlijke knie? Dat zou wel eens kunnen liggen aan een klein, en vooral nutteloos, botje genaamd de ‘fabella’. Wetenschappers dachten dat het botje bijna niet meer voorkwam, maar zien het nu weer meer en meer opduiken.

De ‘fabella’ is een klein botje dat ingebed ligt in een pees van een spier in onze knie. Volgens dokters is het volledig nutteloos en kan je perfect zonder leven. Bij veel mensen is het botje al lang niet meer te vinden. Vergelijk het met wijsheidstanden: veel mensen worden tegenwoordig geboren zonder en kunnen verder zonder de pijnlijke operatie en hamsterwangen nadien.

Maar nu zien wetenschappers de ‘fabella’ terug regelmatig opduiken. Onderzoekers van het Imperial College in Londen hebben de evolutie van het nutteloze botje over de laatste 150 jaar bekeken en waren verbaasd van het resultaat. In 1875 liep zo’n 17,9 procent van de wereldbevolking rond met een ‘fabella’. In 1918 daalde dat naar zo’n 11 procent. Maar honderd jaar later is dat cijfer fameus de hoogte ingegaan en loopt nu 39 procent van de bevolking met het botje rond.

Onze voeding de oorzaak?

Waarom het botje een comeback maakt, is niet helemaal duidelijk. Maar volgens de onderzoekers zou het kunnen liggen aan onze voeding. Door betere voeding is de gemiddelde mens groter en zwaarder dan vroeger. Dat betekent dat we langere scheenbenen en kuitspieren hebben. Hierdoor komt de knie onder meer druk te staan. Omdat botjes zoals de ‘fabella’ groeien door bewegingen die we maken en de kracht die wordt uitgeoefend op de botjes, verklaart dat waarom de ‘fabella’ nu weer veel vaker voorkomt.

Waarom de ene mens het botje heeft en de andere niet, is moeilijker te verklaren. Het werd eigenlijk ook nog nooit onderzocht. Maar mensen die zo’n ‘fabella’ hebben, zouden wel vaker te kampen krijgen met artritis. Of het botje daar voor iets tussen zit, is niet geweten.

AANGERADEN
Meest recent