Let op voor de eerste felle zon: “Net na de winter kan ze grote schade aan je huid aanrichten”

Het wordt een zonnig paasweekend. Misschien trekt u naar de zee, of gaat u op een terrasje van de zon genieten. Doen, maar weet wel dat net die eerste zonnestralen het gevaarlijkst zijn voor onze huid: “Net na de winter kan de zon heel grote schade aanrichten, dus bescherm je goed”.

In de lente is je huid nog onbeschermd, je bleke opperhuid heeft nog geen bescherming door pigmentatie of verdikking opgebouwd. “Net dan kan de zon grote schade aanrichten”, zegt dermatoloog Thomas Maselis. “De reden waarom er steeds meer huidkankers zijn, is omdat we een hele herfst en winter binnen zitten, en alleen buitenkomen met sjaals en mutsen en handschoenen. En zodra de zon schijnt of we op vakantie gaan, zitten we plots in zwembroek of bikini in de felle zon, dikwijls veel te lang, met die onbeschermde huid.”

“Vanaf UV-index drie moet je je beschermen tegen de zon”, zegt Maselis. De komende dagen wordt een UV-factor 4 tot 5 verwacht. Beschermen, dat betekent insmeren met factor 50 , maar dat is niet de enige manier. “Zorg dat je je lichaam bedekt met kleding, vooral voor kalende mannen ook met een hoed, op het warmst van de dag de schaduw opzoekt en een zonnebril opzet.”

Elk jaar komen er in ons land 39.000 huidkankers bij, een stijging van 342 procent in twaalf jaar. 3.036 daarvan zijn melanoom; de gevaarlijkste vorm van huidkanker die zelfs dodelijk kan zijn.

LEES OOK.Wanneer moet je je zorgen maken over moedervlekken en hoe kan je voorkomen dat je huidkanker krijgt?

.

Door tib