Vijftigtal geïnteresseerden voor basiscursus diamantslijper in Antwerpen

Bron © BELGA

Foto: PDW - VUM

Antwerpen -

Vijftig mensen hebben interesse getoond in een gratis basiscursus diamantslijper, die de Antwerpse diamantsector en de stad Antwerpen organiseren in samenwerking met de VDAB. Na de toelatingsproeven waarbij de kandidaten getest werden op 3D-zicht, handigheid, nauwkeurigheid en inzicht, zijn de beste acht kandidaten geselecteerd.

De acht kandidaten beginnen volgende week aan een opleiding van drie maanden, waarna ze zes maanden stage volgen bij een diamantbedrijf dat hen, als ze slagen, ook aanneemt.

De opleiding start met de basis zoals materialenkennis, maar de focus zal liggen op het briljanderen van een diamant. Dat is de laatste stap in het slijpproces, die ervoor zorgt dat de diamant zijn schittering krijgt. Een groot deel van het slijpproces werd doorheen de jaren geautomatiseerd. “Maar de afwerking gebeurt wel nog steeds manueel en dankzij opleidingen zoals deze zorgen we ervoor dat dit ook in de toekomst nog in Antwerpen zal gebeuren”, zegt AWDC-woordvoerster Margaux Donckier.

Momenteel zijn er naar schatting een 400-tal slijpers aan de slag in en rond Antwerpen, en dankzij de Fenix, een machine die 90 procent van het slijpproces automatiseert, zal Antwerpen volgens het AWDC haar concurrentiepositie in de diamantnijverheid kunnen verstevigen.

“We zijn dus altijd op zoek naar nieuwe slijpers”, zegt Donckier. “Het Stedelijk Lyceum Meir is op dit moment de enige school in Europa die een opleiding diamantbewerking aanbiedt in het secundair onderwijs. Voor volwassenen komt daar nu dus deze gratis twaalf weken durende cursus bij die we jaarlijks hopen te herhalen.”

Zowat 86 procent van alle ruwe en 50 procent van alle geslepen diamant wordt verhandeld via Antwerpen. Vandaag wordt de meerderheid van de diamanten in India geslepen, maar de speciale en meest exclusieve stenen komen volgens het AWDC nog steeds naar Antwerpen.

Diamant vertegenwoordigt 5 procent van de Belgische uitvoer van goederen en diensten en 15 procent van de Belgische uitvoer buiten de EU.

AANGERADEN