Emotioneel afscheid van Steven in ‘Thuis’: “Uit zijn assen wordt hij opnieuw geboren”

De emoties vieren hoogtij dezer dagen in ’s lands populairste soap ‘Thuis’. Nadat donderdag duidelijk werd dat Paulien nooit meer zwanger zal kunnen worden, hebben de kijkers vrijdag afscheid genomen van Steven. Die lijdt aan de dodelijke zenuwspierziekte ALS en heeft voor euthanasie gekozen. Na de feestelijke opening van de wijnhandel die hij samen oprichtte met zijn zoon Kobe, sterft Steven in de armen van zijn vrouw Rosa, met zijn zoon aan zijn zijde.

Er werd geen afscheid genomen zonder dat vader en zoon hun eerste wijn voorstellen bij de opening van hun gezamenlijke wijnhandel Stevenson. En die heet Feniks, wat een toepasselijke naam blijkt, wanneer later in de aflevering Rosa en Kobe samen de assen van Steven uitstrooien in de wijngaard. “Want uit zijn assen wordt hij opnieuw geboren. De feniks herrijst altijd opnieuw. Bij elke oogst zullen we aan hem denken. Elke nieuwe fles zal een herinnering zijn aan wie hij was, de fantastische echtgenoot en de onvergetelijke vader”, verklaart Kobe de naam.

Emotioneel afscheid van Steven in ‘Thuis’: “Uit zijn assen wordt hij opnieuw geboren”
Kobe en Rosa Foto: VRT

Acteur Ben Van Ostade, die Steven speelde, maakte de ziekte van dichtbij mee bij zijn boezemvriend Carl Ridders. Toch is het toeval dat net hij in ‘Thuis’ een man speelde die ALS heeft. “De makers wisten niet dat ik de ziekte van dichtbij had meegemaakt”, zei hij daarover in onze krant. Ook Ridders koos voor euthanasie.

LEES OOK. Ben Van Ostade sterft in ‘Thuis’ aan ziekte die boezemvriend velde: “Ik heb zijn foto gevraagd wat ik moest doen”

Het afscheid van Steven was tot in de puntjes voorbereid op de set met de hulp van professor Wim Distelmans, zodat de euthanasie zo juist mogelijk zou verlopen. Hij adviseerde de ploeg bij het schrijfproces en was aanwezig bij de opnames. “Thuis heeft een belangrijke voorbeeldfunctie. De reeks toont hoe een euthanasie in praktijk in zijn werk gaat en hoe sereen die kan verlopen. Ik geef jaarlijks zo’n 120 lezingen over het thema, maar Thuis zal meer impact hebben dan al mijn lezingen en veel misverstanden uit de wereld helpen.”

Emotioneel afscheid van Steven in ‘Thuis’: “Uit zijn assen wordt hij opnieuw geboren”
Professor Distelmans met acteur Ben Van Ostade, die het personage Steven Lambrecht vertolkt. Foto: VRT
Emotioneel afscheid van Steven in ‘Thuis’: “Uit zijn assen wordt hij opnieuw geboren”
Ook op de set stond Distelmans de ploeg van ‘Thuis’ met raad, om de euthanasie zo correct mogelijk in beeld te brengen. Foto: VRT
Door eadp
VOOR ABONNEES