Traditionele processie met historisch Christusbeeld gaat plots helemaal mis

Bron © Cope.es, Reddit, Facebook

In de Spaanse stad Burgos moeten christenen Pasen vieren zonder hun replica van een historisch beeld van Jezus. Op Palmzondag werd het beeld naar jaarlijkse gewoonte op een troon gezet tijdens een officiële processie, maar door het gewicht van het hout kantelde het plots om. Enkele omstanders probeerden het kruis op te vangen, maar raakten daardoor gewond. De replica overleefde de klap ook niet helemaal: het kruis en de doornenkroon raakten beschadigd, en het beeld zelf mist nu een arm.

De replica van het beeld van Santo Cristo de Burgos werd in 2007 gemaakt door een katholiek broederschap dat al in de Middeleeuwen ontstond. Het model voor de replica was een historisch beeld dat van 1366 tot 1753 jaarlijks door de straten van Burgos werd gedragen op Palmzondag. Het broederschap werd in de negentiende eeuw ontbonden, maar werd heropgericht in 1944. De replica van Santo Cristo de Burgos zou dit jaar feestelijk door de straten worden gedragen voor de 75ste verjaardag van het broederschap.

Dat liep dat echter helemaal mis toen het beeld aan diggelen viel, tot groot verdriet van de lokale gemeenschap die volgens de Spaanse media “huilde van teleurstelling”. De ‘gebroken Christus’ kreeg uiteindelijk nog meer aandacht na de valpartij en werd “liefdevol” door de straten van de stad gedragen, terwijl de inwoners applaudisseerden.

De video van het vallende beeld verscheen echter al snel op sociale media, waar heel wat mensen zich een breuk lachen met het incident. “Op de derde dag… viel hij nog een keer”, “zo dus stierf hij echt, vlak op zijn gezicht” en “slechte week voor christenen: eerst de Notre-Dame, nu dit”, zijn slechts enkele van de reacties op de beelden.

bekijk ook

Paus wil koste wat het kost vermijden dat zijn hand wordt gekust na de mis

Wat weet de gemiddelde Vlaming over de paasperiode?

Pastoor nodigt leerlingen uit om hem te slaan tijdens les over kruisiging

Door pjv
VOOR ABONNEES