Minister Bellot heeft het gehad met Skeyes “Er zijn minstens tien luchtverkeersleiders die meer verdienen dan de premier”

Bron © BELGA

Foto: Photo News

François Bellot (MR), federaal minister van Mobiliteit belast met Skeyes, laat zaterdag in Le Soir zijn irritatie blijken over de onderbrekingen bij de luchtverkeersleider. “De grens begint overschreden te raken”, aldus de minister, die waarschuwt dat het monopolie van Skeyes onder druk komt te staan. Ondertussen meldt Skeyes dat het luchtruim in de nacht van zaterdag op zondag opnieuw een tijdlang gesloten zal zijn.

LEES OOK. Luchtverkeersleiders klappen uit de biecht: “Ik werk twaalf dagen, heb één dag vrij en begin dan aan een nieuwe reeks” (+)

Bellot herinnert eraan dat het beheerscontract “dat het monopolie van de luchtverkeersleiding voor Skeyes voor de komende tien jaar moet bevestigen” momenteel wordt besproken met het federale niveau. “Er zal geen Franstalige partner meer zijn om het monopolie van Skeyes te steunen”, waarschuwt hij.

Bellot zegt dat Skeyes te kennen heeft gegeven de werknemers die zich ziek meldden aan medische controles te hebben onderworpen, “waarvan sommigen aantoonden dat er geen ziekte was”. “Het is niet aan de minister om sancties op te leggen, maar aan de directie om interne maatregelen te nemen”, zegt hij daarover.

De keuze van sommige luchtverkeersleiders om zich ziek te melden kan op weinig sympathie rekenen van de minister. “Een stakingsdag geeft recht op een vergoeding van 30 euro door de vakbonden. Terwijl het basisloon van de controleurs... er zijn minstens tien controleurs die meer verdienen dan de premier”, aldus Bellot.

Luchtruim opnieuw gesloten

Komende nacht zal het hele luchtruim tussen 2 en 5 uur gesloten zijn omwille van zieken. Dat meldt Dominique Dehaene, de woordvoerder van luchtverkeersleider skeyes, zaterdagmiddag.

Net als donderdag doet Skeyes een beroep op Duitse luchtverkeersleiding, die tussen 2 en 5 uur zes vluchten per uur verzorgt voor de luchthaven van Luik. De Duitse luchtverkeersleiders werken vanuit de nabijheid van Frankfurt. De vliegtuigen worden tot aan de grens met België begeleid, waarna een luchtcorridor gevormd wordt tot de Luikse luchthaven. De mensen in de toren in Luik zetten daarna de vliegtuigen aan de grond.

VOOR ABONNEES