Honderden motorrijders gebruiken Antwerpse Ring als persoonlijk stuntparcours: “Adrenaline en lekker weer, daar houden wij van”

Antwerpen -

Een grote groep motards heeft zaterdagmiddag het verkeer op de Antwerpse ring op stelten gezet. De motorrijders gebruikten de snelweg als hun persoonlijke stuntparcours. Ze reden tussen het verkeer onder meer op één wiel en staand, in sommige gevallen zonder helm. De lokale politie Antwerpen neemt de zaak hoog op. “Het is niet zo dat wij het door het verkeer lopen te scheuren. Wij houden gewoon van adrenaline, lekker weer en motorgeluiden”, stelt een deelnemer.

Zo’n 500 motorrijders verzamelden zaterdagmiddag in Antwerpen voor het evenement ROC Europe, een afkorting van Ride of the Century. De rit was aangekondigd en er waren afspraken gemaakt met de federale wegpolitie. Die afspraken werden door de deelnemers al snel aan de laars gelapt, stelt woordvoerder Wouter Bruyns van de lokale politie Antwerpen. “Vanaf de start ging het mis. Deelnemers droegen niet de juist kleding en voertuigen hadden geen nummerplaat.”

Desalniettemin vertrok de stoet rond 12.30 uur onder politiebegeleiding vanaf de Groenendaallaan, nabij de Kinepolis, richting Gent. Op de Antwerpse ring haalden de motorrijders halsbrekende stunts uit tussen het verkeer. Op videobeelden is te zien hoe tientallen deelnemers van de stoet onder meer wheelies (rijden op één wiel, nvdr.) maken en op hun motor of quad staan. Ook werd er op de vluchtstrook geparkeerd.

Overtredingen

De federale politie is een onderzoek gestart naar de feiten. “Wij hebben hier inderdaad verschillende meldingen over gekregen. Voorlopig zijn er nog geen processen-verbaal opgesteld, maar wij zijn bezig om alle beelden te analyseren en op basis daarvan zullen er wel pv’s worden opgesteld. Wat ze riskeren, hangt van de inbreuk af.”

“Het klopt dat het festival van ROC-riding door de federale politie wordt begeleid. Het gaat om de tweede editie. Maar volgens onze informatie staan de inbreuken van de jonge motorrijders op de Antwerpse ring los van dat evenement”, klinkt het nog. “Daar komt de federale politie niet tussen in de begeleiding. Die zaak is nu in handen van de wegpolitie. Die zijn volop bezig de beelden aan het analyseren, om op basis van die beelden in de toekomst verdere actie te ondernemen.

Ook de lokale politie Antwerpen neemt de zaak hoog op. “We hebben verschillende verkeersinbreuken en overtredingen gesignaleerd, ook zware”, zegt Bruyns. De politie is een onderzoek gestart naar de levensgevaarlijke taferelen om te achterhalen wie welke inbreuken heeft gemaakt. “Voor een deel van hen wacht een rijverbod van 15 dagen.”

De politie zette de groep aan de kant op de E34 richting kust. De stunts zorgden voor verkeershinder.

“Daar houden wij van”

Brad Valkenburg van de groep WheelieTime, deelnemer aan het evenement, is zich van geen kwaad bewust. “Bij dit evenement komen stuntmotoren uit allerlei landen samen om gekke dingen te doen op één wiel. Er waren deelnemers uit onder meer Frankrijk, Duitsland en België. Het is de tweede keer dat dit plaatsvond. Vorig jaar mochten we volledig onze gang gaan, en was er geen enkel probleem.”

“Maar dit jaar is het aantal deelnemers een beetje geëxplodeerd qua aantal. Ik schat dat er wel 600 man was vandaag, terwijl er vorig jaar zo’n 150 waren. En nu mochten we ineens niets meer doen”, vervolgt Valkenburg. “Wheelies bijvoorbeeld, dat werd niet meer getolereerd door de politie. Ze waren met een man of zestig, die agenten. Elke motard moest op voorhand ook blazen. Op zich geen slechte zaak. Maar nadien werd er veel te streng gecontroleerd op alles. De politie schreef bekeuringen uit omdat bij sommige deelnemers hun uitrusting niet in orde was. Er werden ook veel rijbewijzen ingetrokken.”

Als gevolg van de strenge controle, verliet een deel van de rijders de stoet, legt Valkenburg nog uit. “Omdat het zo streng was, zijn heel veel deelnemers de andere kant op gaan rijden. Normaal gesproken is het de bedoeling dat wij het hele traject door de politie begeleid worden. Wij brengen de andere mensen van het verkeer niet in het gevaar, want de politie zet kruispunten af en op autosnelwegen voorzien ze vrije rijbanen voor ons. Maar in een mum van tijd zijn er verschillende splintergroepen ontstaan waardoor het voor de politie niet meer in de hand te houden was. Het is helemaal onze bedoeling niet om in het verkeer gek te lopen scheuren. Zo lijkt het misschien wel in die filmpjes. Maar dat komt omdat sommige deelnemers andere dingen zijn gaan doen om boetes te ontlopen. Ze zijn uit de groep gegaan, wat heeft geleid tot gekke situaties.”

“Of dit niet ronduit gevaarlijk is? Het gevaar zal er altijd wel zijn. Maar nogmaals: het is niet zo dat wij het door het verkeer lopen te scheuren. Wij houden gewoon van adrenaline, lekker weer en motorgeluiden.”

Stuntend door de stad

Op het Instagramaccount van het evenement zijn video’s te zien waarop motards vrijdagavond ook al in de stad de boel onveilig maken.

ROC Europe werd vorig jaar voor het eerst georganiseerd. Op beelden van die editie is te zien dat het er toen op dezelfde manier aan toe ging.

Door mkm, rrln
AANGERADEN
Meest recent