Al 38 jaar lang een mysterie, maar vrouw “vindt verdwenen vliegtuig” met één blik op Google Maps

Bron © News AU, Barrington Research Group

38 jaar lang was er geen spoor van een vliegtuig dat op mysterieuze verdween tijdens een vlucht over Australië. Totdat één anonieme vrouw plots het antwoord leek te weten… aan de hand van een beeld vanop Google Maps. Haar zogezegde ontdekking gaat viraal, maar daar lijkt de onderzoeksgroep zelf niet zo van overtuigd. “We starten volgende maand een nieuwe zoektocht met drones, maar we denken niet dat het om het verdwenen vliegtuig gaat”, klinkt het bij de Barrington Research Group.

Het mysterie van Vlucht VH-MDX ging over de tongen, toen op 9 augustus 1981 het laatste signaal van het vliegtuig boven Mine Creek in New South Wales voorgoed verdween. Vier vrienden - Ken Price, Noel Wildash, Rhett Bosler en Philip Pembroke - vlogen net terug naar huis na een vakantie op de Whitsunday Islands, maar werden nooit meer terug gezien. Ook bij piloot Mike Hutchins was het complete radiostilte, nadat hij had gemeld dat het vliegtuig “op en neer ging zoals een jojo”.

Negen dagen lang zochten hulpverleners met helikopters en te voet naar de resten van het vliegtuig en hoopten ze inzittenden levend te kunnen terugvinden. Vier weken later besloten ook 400 soldaten op zoek te gaan naar het toestel. Maar alle inspanningen leverden niets op. De inzittenden werden nooit gevonden en de zaak rond de vermiste vlucht ging de geschiedenisboeken in als “onopgelost”.

Google Maps

Een anonieme vliegtuigspotter heeft het antwoord nu gevonden tijdens een zoektocht op Google Maps. Of tenminste dat denkt ze toch. Zij heeft een legitiem satellietbeeld ontdekt vanuit 2018 waarop duidelijk het silhouet van een vliegtuig te zien is. Het gevaarte ligt op de bomen van een overwoekerd bos in het Barrington Tops National Park in Australië, in de buurt van waar het vliegtuig voor het laatst is gezien. Het beeld wordt duchtig gedeeld op sociale media.

Al 38 jaar lang een mysterie, maar vrouw “vindt verdwenen vliegtuig” met één blik op Google Maps

De Barrington Research Group trekt “de ontdekking” in twijfel. Volgens hen gaat het hier niet om het vermiste vliegtuig. “Wij denken dat het vliegtuig echt niet meer in zo’n goede staat zou kunnen zijn. Het toestel op de foto is er perfect aan toe en lijkt eerder boven de bomen te vliegen. Als dit het vermiste vliegtuig zou zijn, dan zou het eerder onder de kruinen van de bomen liggen”, klinkt het bij de onderzoeksgroep. Bovendien lijkt het op de satellietbeelden om een tweemotorig vliegtuig te gaan, terwijl de Cessna 210M een eenmotorig toestel was.

Toch hebben ze besloten om wel degelijk naar de plek te trekken waar het beeld het vliegtuig laat zien. Dat is niet vanzelfsprekend, want het bos is amper toegankelijk. Ze hopen met drones nu toch het gedeelte te onderzoeken waarin ze eerst niet konden passeren.

De weduwe van één van de mannen, Yvonne Pembroke, wil alvast de vrouw bedanken. “Ik vind het hartverwarmend om te weten dat er nog steeds mensen zijn die een poging doen om het mysterie op te helderen.”

Door mrra
Meest recent