Bart Kaëll over vooroordelen in ‘Liefde voor Muziek’: “Ik dacht dat ze mij niet au sérieux gingen nemen”

Hij mag dan wel legendarische Vlaamse nummers op zijn naam hebben staan, zanger Bart Kaëll krijgt veel te kampen met onzekerheid. Zeker toen hij voor ‘Liefde voor Muziek’ werd gevraagd, had hij het moeilijk. “Ik dacht dat ze mij niet au sérieux gingen nemen”, vertelt hij in radioprogramma ‘Zot Gedraaid’ tegen Kris Wauters bij Joe.

“Ik voelde mij wel vreemd in dat gezelschap. Ik dacht dat ze mij niet au sérieux gingen nemen omdat ik ‘maar’ Vlaamse liedjes breng”, vertelt Kaëll. Een probleem waar hij al vaker mee kampt. “Soms wordt daar neerbuigend over gedaan. Ten onrechte, want stijl en smaken moet je niet door elkaar halen.”

Ook in het verleden had hij daar al moeite mee. “Ze zeiden altijd tegen mij dat ik in het Engels moest zingen, maar mijn roots liggen bij Vlaamse liedjes. Ik hou al van populaire muziek van toen ik nog een kind was. De beste tip die ik kan geven voor mensen die nu nog carrière willen maken, is om terug te keren naar waar je in je kinderjaren van hield”, geeft Bart mee.

Van Amerikaanse muziek is hij niet altijd even grote fan. “Ik herinner mij een concert van Céline Dion waar ik eens naartoe gegaan ben in Vorst. Ik durf het bijna niet te vertellen, maar ik ga het toch doen. Ik had al een stuk van dat concert op tv gezien en ik zit daar in de zaal. Na vier liedjes ben ik vertrokken. Het was niet echt, ik vond dat allemaal fake. Ik mag dat eigenlijk niet zeggen want dan bruuskeer ik de fans van Céline Dion, maar alles wat ze deed op tv, was net hetzelfde in Vorst. Dat was allemaal gespeeld, ik hou niet van het Amerikaanse voorgekauwde dat niet uit het hart komt”, verklapt Bart.

Steun van Luc

Gelukkig vindt hij steeds steun bij Luc Appermont. Zij zijn ondertussen al meer dan veertig jaar samen. Ook aan hun eerste ontmoeting kwam muziek te pas. “Luc kwam met zijn toenmalige vriendin langs in een café in De Haan. Ik werkte daar als kelner om een beetje geld te verdienen. Ik was toen al met muziek bezig en ik was ook dj. Zo zijn we aan de praat geraakt en gaf ik Luc mijn kaartje”, klinkt het.

De allereerste keer dat hij met Luc afsprak, zijn ze ergens gaan lunchen. “Hij kwam mij ophalen in een witte Volvo waarin een cassetje met mooie muziek opstond. Bleek dat Luc dat cassetje gewoon bij de auto gekregen had. Dat lied is ons liedje geworden. Als dat passeert op de radio word ik direct terug gekatapulteerd naar die tijd in de Volvo”, vertelt Bart openhartig.

Door mrra