“Gelukkig stierven ze zonder pijn te hebben”: slachtoffers van aanslagen in Sri Lanka krijgen een gezicht

Bron © Sun, Mirror, Guardian, Blick, BBC

Zeker 290 doden en meer dan 500 gewonden. Dat is de voorlopige dodentol na de aanslagen in Sri Lanka. Bij acht explosies verspreid over het land kwamen buurtbewoners, omstanders en vakantiegangers om het leven. Steeds meer namen en verhalen van overleden slachtoffers sijpelen binnen. Onder hen een beroemde tv-kok, een Nederlandse vrouw van 54 en de kinderen van een Deense miljardair. Een Britse vader verloor zijn hele gezin en deelt zijn verdriet in een emotionele boodschap.

Achter elk van de overlijdens gaat een hartverscheurend verhaal schuil. Zo is er dat van Ben Nicholson, een 43-jarige Brit die zijn vrouw Anita (42), zoon Alex (14) en dochter Annabel (11) verloor. De vier zaten te ontbijten in hun hotel toen twee zelfmoordterroristen binnendrongen en hun bompakketten tot ontploffing brachten. Ben raakte gewond, zijn gezin overleefde het niet.

“Gelukkig zijn ze alle drie meteen overleden, zonder pijn en afzien”, schrijft hij in een emotionele boodschap die maandagavond gedeeld wordt. “Ik ben diep geschokt door het verlies van mijn vrouw en kinderen. Anita was een prachtige en perfecte vrouw en een briljante moeder voor onze twee geweldige kinderen. De vakantie waar we van genoten was een voorbeeld van hoe Anita van reizen hield en hoe ze haar gezin een rijk en kleurrijk leven wilde geven.”

Ook voor zijn kinderen heeft hij niets dan lof. “Alex en Annabel waren de meest wonderbaarlijke, getalenteerde en intelligente kinderen.”

“Gelukkig stierven ze zonder pijn te hebben”: slachtoffers van aanslagen in Sri Lanka krijgen een gezicht
De Britse Anita Nicholson en haar kinderen Alex en Annabel kwamen om, haar man Ben overleefde de aanslag. Foto: Facebook | Anita Nicholson

LEES OOK. Dodentol loopt op tot 290, nieuwe bom onschadelijk gemaakt en identiteit van minstens twee daders bekend

“Gelukkig stierven ze zonder pijn te hebben”: slachtoffers van aanslagen in Sri Lanka krijgen een gezicht
Shantha Mayadunne tijdens één van haar workshops. Foto: Facebook / Shantha Mayadunne

Een ander slachtoffer is Shantha Mayadunne. Wie in Sri Lanka televisie kijkt, kent haar vast en zeker. De vrouw is een van de meest bekende chefs van het land en haar kookprogramma op de nationale televisie werd veelvuldig bekeken door de inwoners van Sri Lanka.

Zondagochtend was ze nog te zien op een stralende foto samen met haar dochter Nisanga. Ze verbleven met de familie in het Shrangi-La hotel, een luxueus oord in hoofdstad Colombo. “Gezellig paasontbijtje met mijn familie”, schreef de jonge vrouw bij de foto op Facebook. Maar enkele minuten later zou het noodlot toeslaan.

“Gelukkig stierven ze zonder pijn te hebben”: slachtoffers van aanslagen in Sri Lanka krijgen een gezicht
Foto: Facebook/Nisanga Mayadunne

LEES OOK. “Zelfmoordterrorist Sri Lanka wachtte rustig op buffet”

Zowel Mayadunne als haar dochter Nisanga heeft de aanslag niet overleefd. “Shantha was een inspiratie voor vele inwoners uit Sri Lanka. Iedereen had heel veel respect voor haar. Haar verlies zal een groot gemis zijn”, reageert Radha Fonseca, een vriend van de familie.

Ook vrienden en medestudenten van Nisanga reageren verslagen. “Nisanga was heel populair aan de universiteit. Ze studeerde ook even aan de Universiteit van Londen en ook daar was ze heel geliefd. Ze was slim, optimistisch. Toen ik het nieuws hoorde was ik in shock, ik kon niet meer bewegen. Ik heb er geen woorden voor”, aldus Fonseca.

Of de rest van haar familie het heeft overleefd, is nog niet bekend.

BEKIJK. Vlaamse getuigt over aanslagen Sri Lanka in videoboodschap: “Blijkbaar zijn we echt op het nippertje ontsnapt”

Rijkste man van Denemarken verliest drie kinderen

Drie van de vier kinderen van Anders Holch Povlsen, de rijkste man van Denemarken, zijn bij de aanslagen in Sri Lanka om het leven gekomen. Povlsen en zijn vrouw Anne overleefden de terreurdaad wel. Miljardair Povlsen is de eigenaar van kledingketen Bestseller (dat onder meer de merken Vero Moda en Jack & Jones omvat), de grootste aandeelhouder van retailer Asos.com en heeft een geschat vermogen van 7 miljard euro. Bestseller heeft bijna 2.800 winkels in 70 landen en heeft wereldwijd 17.000 werknemers.

Povlsen is ook de grootste particuliere landeigenaar van Schotland. Nog maar enkele dagen geleden had hij aangekondigd dat hij samen met zijn kinderen de Schotse Highlands in ere wilde herstellen.

Ook Zwitsers echtpaar bij slachtoffers

Een Zwitsers echtpaar van 60 en 55, dat in Bern een kiosk uitbaatte en op vakantie was in Sri Lanka, behoort ook tot de slachtoffers. Hun achttienjarige zoon was mee op reis en raakte gewond. “Het waren zulke goede mensen”, getuigt kioskeigenaar Hans-Peter Gauch aan de Zwitserse nieuwssite Blick. “Ik vond ze erg leuk. Ze hielden de winkel elke dag open van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Ze waren tophuurders. Nooit klachten gehad. Ze waren ijverig, punctueel en betrouwbaar.” Normaal gezien zouden ze op maandag terugvliegen naar Bern en de kiosk weer openen op dinsdag.

Familielid van politica komt om

Tulip Siddiq, een Brits Labour-parlementslid, verloor een familielid in de aanslag, liet ze via Twitter weten.

“Gelukkig stierven ze zonder pijn te hebben”: slachtoffers van aanslagen in Sri Lanka krijgen een gezicht
De schade aan het Shangri-La hotel is enorm. Foto: AP

Drie Nederlandse slachtoffers

In het Cinnamon Grand Hotel, eveneens in Colombo, kwam een 54-jarige Nederlandse vrouw, die in Sri Lanka op vakantie was met haar man en kinderen, om het leven. “We hebben contact gehad met de familie”, bevestigde Joanna Doornewaard, de Nederlandse ambassadeur in Sri Lanka.

Ook een Nederlandse vrouw van 48 en een meisje van 12 zijn om het leven gekomen bij de aanslagen. Ze woonden er, en waren ook in het Cinnamon Grand Hotel toen de bommen er ontploften.

Sri Lankaanse vrouw overlijdt net na uitchecken

Razeena, een 58-jarige vrouw uit Sri Lanka die met haar man in Dubai woont, was met haar echtgenoot op vakantie geweest bij haar familie. De man was zondagochtend vertrokken, zij zou later die dag vertrekken. Net na het uitchecken gebeurde de aanslag en kwam ze om het leven. “Een paar uur hadden veel verschil kunnen maken”, zegt haar schoonbroer. De overleden Razeena en haar man hebben twee kinderen, een zoon en een dochter, die allebei in de VS wonen.

Vier Amerikanen komen om

Een ander slachtoffer van de aanslagen is Dieter Kowalski, een 40-jarige Amerikaan uit Denver die werkte voor een bedrijf dat boeken voor het onderwijs uitbrengt. Hij was net aangekomen in zijn hotel toen de ontploffing zich er voordeed. De CEO van zijn werkgever Pearson, John Fallon, maakte het trieste nieuws via een open brief bekend aan de collega’s van Kowalski. Hij beschrijft de man daarin als iemand met een erg groot hart en veel levensvreugde.

Naast Kowalski kwamen er nog zeker drie Amerikanen om het leven, meldt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

OVERZICHT. Dit weten we al over het bloedbad na de aanslagen in Sri Lanka

Vier Indische politici

Een groep van zeven Indiërs is eveneens om het leven gekomen bij de aanslagen. Vier van hen waren politici bij dezelfde partij in Bangalore.

Onder de vele slachtoffers ook twee Turkse ingenieurs: Serhan Selcuk Narici en Yigi Ali Cavus. De eerste was in maart 2017 naar Colombo verhuisd voor het werk, zegt zijn vader, en had net nog in de Amerikaanse ambassade gewerkt. “Hij stuurde me vanmorgen nog een berichtje via WhatsApp. Goeiemorgen, schreef hij. Dat was het laatste dat ik van hem hoorde.” Ali Cavus was ook een ingenieur en wordt door zijn vader beschreven als een “briljant kind”. “Hij studeerde met grote onderscheiding af en sprak twee talen.”

Personeelsleden van hotels komen om

Het zijn niet alleen toeristen en hotelgasten die om het leven zijn gekomen bij de aanslagen in de hotels. Vier personeelsleden van het Cinnamon Grand Hotel, die opdienden in het Taprobane-restaurant, overleefden het niet. “Het was een drukke ochtend. Zij waren aan het opdienen en mensen aan het bedienen tijdens het ontbijtbuffet.”

Ook in het Shangri-La-hotel in Colombo kwamen drie medewerkers van het hotel om het leven. “Ze werden dodelijk gewond tijdens het uitoefenen van hun job”, meldt het hotel.

38 buitenlandse slachtoffers

Het aantal geïdentificeerde buitenlandse dodelijke slachtoffers is maandagavond opgelopen tot 38. Het gaat om telkens één slachtoffer uit Bangladesh, Frankrijk, Portugal, Japan en Spanje, twee slachtoffers uit China, Turkije en Saudi-Arabië, drie Nederlanders en acht mensen uit India. Er zijn ook acht Britse slachtoffers, van wie er twee de Brits-Amerikaanse nationaliteit hebben. Twee slachtoffers hebben de Sri Lankaans-Australische nationaliteit. Ook vier Amerikanen en twee Zwitsers kwamen om het leven bij de aanslagen. Er zijn geen aanwijzingen dat er Belgische slachtoffers zijn gevallen, meldt Buitenlandse Zaken.

Volgens Buitenlandse Zaken in Sri Lanka zijn nog veertien buitenlanders vermist. Zeventien buitenlanders raakten gewond.

bekijk ook

Dit zijn de eerste videobeelden van na de aanslagen in Sri Lanka

Acht aanslagen in hotels en kerken Sri Lanka

Door mrra, mtm, gjs
AANGERADEN