Autoriteiten Sri Lanka sluiten sociale media af na aanslagen

Bron © New York Times, Al Jazeera

Foto: AP

Na de acht aanslagen in kerken en hotels in Sri Lanka hebben de autoriteiten sociale media in het land afgesloten. Gebruikers konden niet meer terecht op onder meer Facebook en Instagram. “Op die manier kan er geen foutieve informatie worden verspreid”, aldus de premier.

Sri Lanka werd zondagochtend opgeschrikt door acht aanslagen in kerken en hotels in verschillende steden. Daarbij kwamen ruim 200 personen om het leven en nog eens 500 anderen raakten gewond. De regering van het land besloot daarop sociale media te blokkeren. “Op die manier kan er geen incorrecte en foutieve informatie worden verspreid”, laat Udaya Seneviratne, de rechterhand van de president, weten.

Premier Ranil Wickremesinghe verzocht de bevolking al om geen misinformatie te verspreiden. “Ik roep alle Sri Lankanen op om tijdens deze tragische tijd sterk en verenigd te blijven”, schrijft hij op Twitter. “Deel alsjeblieft geen onbevestigde informatie en gespeculeer.”

Vooralsnog is er geen link tussen sociale media en de aanslagen. Sri Lanka heeft echter een moeizame geschiedenis met de platformen. Er wordt geregeld op de verschillende kanalen opgeroepen tot raciaal geweld. Vorig jaar sloot de regering ook enige tijd alle sociale media af na een reeks rellen en lynchpartijen gericht tegen moslims. Onder meer op Facebook werd er opgeroepen om dergelijke acties uit te voeren.

Door rrln
VOOR ABONNEES