Premier Sri Lanka bekent dat er aanwijzing was over mogelijke aanslag, VS waarschuwt voor meer terreur

Bron © belga, cnn

Premier Ranil Wickremesinghe en het rapport van de geheime dienst. Foto: afp/*

De Sri Lankaanse geheime dienst had volgens premier Ranil Wickremesinghe voor de explosies van paaszondag aanwijzingen van een mogelijke aanslag. Er moet onderzocht worden waarom geen passende maatregelen genomen werden, zei Wickremesinghe zondagavond in een tv-toespraak. Ondertussen waarschuwt de Amerikaanse overheid voor nog meer aanslagen.

LEES OOK. Vlamingen getuigen vanop Sri Lanka over dodelijke aanslagen: “Overal waar je kijkt, zie je militairen. Je voelt de spanning” (+)

Er circuleert op het internet een kopietje van de waarschuwing over een mogelijke aanslag, gericht aan de veiligheidsdiensten van het land. “De inlichtingendienst heeft informatie verkregen over een vermeend plan voor een zelfmoordaanslag door Mohomad Saharan, de leider van de islamistische groepering Nations Thawahid Jawan”, staat te lezen in een rapport van 11 april.

Voorlopig werden de aanslagen nog niet officieel “opgeëist” en is het nog niet zeker of de islamistische groepering ook daadwerkelijk achter de aanslagen zat. Verder onderzoek zal dat moeten uitwijzen. Ondertussen werden minstens 24 verdachten opgepakt: het gaat allemaal om lokale bewoners, die op dit moment nog ondervraagd worden.

Met hulp van de internationale gemeenschap zal worden onderzocht of ze banden in het buitenland hadden. Volgens de politie werden tot dusver dertien verdachten opgepakt in verband met de aanslagen op kerken en hotels.

Toeristen gewaarschuwd

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft haar reisadvies naar Sri Lanka aangepast na de dodelijke aanslagen. Eventuele bezoekers worden gewaarschuwd dat er mogelijk nog meer aanslagen gepland zijn. “Terroristen kunnen nog aanvallen zonder enige waarschuwing”, luidt het.

LEES OOK. “Aanslagen Sri Lanka lijken het werk van moslimterroristen, maar niets is zeker”

Door mtm
Laad meer berichten...