Thimo Willems zet Remco Evenepoel (even) in de schaduw: jonge Belg kroont zich tot bergkoning in Turkije

Foto: rr

Vele ogen waren gericht op Remco Evenepoel maar die greep naast zijn eerste profzege en was niet de enige Belg die zich liet opmerken in de Ronde van Turkije: Thimo Willems kroonde zich zelfs tot bergkoning in deze WolrdTour-wedstrijd. In de slotetappe sprong de 22-jarige renner van Topsport Vlaanderen voor de vierde keer deze week mee met de vroege vlucht en pakte hij drie cruciale bergpunten. Net genoeg om op het podium in Istanboel de rode trui te mogen aantrekken.

LEES OOK. Caleb Ewan wint tweede rit in Turkije, Felix Grossschartner eindwinnaar

Voor de start had Thimo Willems één opdracht: meespringen met de vroege vlucht. Dat was de 22-jarige renner uit Zemst al drie keer gelukt. En telkens kaapte hij, op één helling na, alle bergpunten weg. Maar in de koninginnenrit moest hij de leiding in het bergklassement afgeven aan ritwinnaar Felix Grossschartner. “Ik had nog drie punten nodig om er weer over te gaan”, zegt hij. “En die kon ik pakken op de enige helling van de dag. Maar dan moest ik wel opnieuw in de ontsnapping geraken.”

Zo gezegd, zo gedaan. Willems sprong weer mee met de goede vlucht. “Eigenlijk was het vandaag geen moeilijke opdracht. Ik heb drie keer aangevallen en dan waren we weg met zes man. Nadien liet de renner van Caja Rural zich weer uitzakken tot in het peloton. Met vijf hebben we een hele dag tegen de wind moeten beuken. Het was weer afzien.”

Aan de bergspurt pakte Willems vrij simpel de volle buit waardoor hij zich tot Turkse bergkoning kroonde. “Ik heb het wel gezegd tegen de andere vluchters dat ik de bergtrui kon winnen en dat ik die punten wilde. Daar maakten ze geen probleem van. Ze gingen redelijk snel akkoord.”

Missie geslaagd dus. Op het podium mocht hij definitief de rode bergtrui aantrekken. “Ik ben heel content”, zegt hij. “Dit is een WorldTour-wedstrijd. Ik heb misschien geen rit gewonnen, maar hiermee heb ik toch mezelf eens in de kijker gereden. Na een heel moeilijk voorjaar is dit een mentale boost. Nu begint het eindelijk wat te lukken. Dit smaakt naar meer.”

Door Jeffrey Fierens in Istanbul