Lichamen van drie bekende klimmers teruggevonden in Canadees park Banff

Bron © BELGA

Foto: © George Ostertag

De lichamen van de drie bekende bergbeklimmers die sinds dinsdag vermist waren in het Canadese nationaal park Banff zijn zondag teruggevonden. Dat meldt Parks Canada, de Canadese nationale parkdienst.

De drie, Amerikaan Jess Roskelley (36) en Oostenrijkers Hansjörg Auer (35) en David Lama (28), raakten vermist bij een lastige beklimming in Banff. Ze probeerden de oostzijde van de berg Howse Peak te beklimmen. Vermoed wordt dat ze meegesleurd werden in een lawine.

De hulpdiensten gingen eerst via de lucht op zoek naar de drie klimmers, die omschreven werden als “professionele en zeer ervaren bergatleten”.

“Op zondag 21 april werden de lichamen van de drie bergbeklimmers teruggevonden”, zegt Parks Canada in een persbericht, dat zijn medeleven betuigt met de naasten van de slachtoffers. “We zouden ook de enorme impact willen erkennen van deze gebeurtenissen op de zeer hechte gemeenschap van lokale en internationale klimmers.”

De zoekacties via de lucht, opgestart een dag na de verdwijning van de drie klimmers, moesten eerder nog gestaakt worden vanwege het risico op nieuwe lawines en de gevaarlijke condities.

Jongste op Mount Everest

Lichamen van drie bekende klimmers teruggevonden in Canadees park Banff
Jess Roskelley. Foto: AP

Jess Roskelly was de zoon van John Roskelley, die beschouwd wordt als een van de beste bergbeklimmers van zijn generatie. Hij beklom de Mount Everest samen met zijn zoon Jess in 2003. Die laatste was op dat moment slechts 20 jaar en werd zo de jongste mens die op het dak van de wereld stond. Ook David Lama en Hansjörg Auer stonden bekend als de besten van hun generatie, volgens gespecialiseerde sites.

De drie alpinisten beklommen een ijzige route die Parks Canada omschreef als “afgelegen en een uitzonderlijk moeilijk doel, met gemengde rots- en ijsroutes die geavanceerde technieken vereisen”. Eerdere klimmers beschreven de ervaring van meedogenloos bekogeld te worden met bergen vallende sneeuw als een soort continu geweersalvo.

“Ik had verwacht dat mijn zoon dinsdagavond zou bellen om in te checken, maar dat deed hij niet”, zei John Roskelley. “Ik denk dat de lawine te krachtig was, zelfs voor de meest getalenteerde klimmers. Het is een van die routes waar je de juiste omstandigheden moet hebben of het wordt een nachtmerrie. Dit is een van die reizen waar het een nachtmerrie werd.”

AANGERADEN