“Lokale islamistische groepering verantwoordelijk voor aanslagen Sri Lanka”, voorlopig geen sprake van Belgische slachtoffers

Bron © belga, guardian, cnn

Een van de daders van de aanslagen in Sri Lanka: Zahran Hashim, een radicale prediker, blies zichzelf op in het Shangri-La hotel in Colombo. Foto: reuter/*

De aanslagen op paaszondag in Sri Lanka, waarbij minstens 290 personen om het leven kwamen en 500 anderen gewond raakten, werden gepleegd door een lokale islamistische groepering. Dat meldt de Sri Lankaanse regering maandag. Volgens Buitenlandse Zaken is er voorlopig geen sprake van Belgische slachtoffers.

LEES OOK. Slachtoffers van aanslagen krijgen een gezicht: bekende tv-kok overleden, parlementslid verliest naaste

De politie van Sri Lanka heeft al minstens 24 verdachten, allemaal lokale bewoners, opgepakt in het onderzoek naar de aanslagen tegen kerken en hotels, zo werd uit officiële bron vernomen. De verdachten maken allemaal deel uit van de lokale islamistische groepering NTJ (National Thowheeth Jama’ath). “Zij zijn verantwoordelijk voor de aanslagen”, aldus regeringswoordvoerder Rajitha Senaratne maandag.

Senaratne bevestigde op een persconferentie dat de politiediensten tien dagen geleden al een waarschuwing hadden verspreid dat de NTJ een aanval zou voorbereiden op kerken en de Indiase ambassade in Colombo.

De autoriteiten onderzoeken ook mogelijke banden van de NTJ met buitenlandse groepen. “We denken niet dat deze aanslagen enkel zijn uitgevoerd door een groep mensen uit dit land. Zonder een internationaal netwerk waren deze aanslagen nooit gelukt”, zo verklaarde Senaratne.

Radicale prediker

Zeker zes van de acht aanslagen van zondag werden uitgevoerd door zeven zelfmoordterroristen. Dat meldt Ariyananda Welianga, een forensisch expert van de regering van Sri Lanka. De twee andere explosies worden nog onderzocht.

Ondertussen zijn volgens bronnen bij de inlichtingendiensten ook al de namen van twee van de zelfmoordterroristen bekend. Zahran Hashim, een radicale prediker van wie veel video’s op het internet staan, blies zichzelf op in het Shangri-La hotel in Colombo en Abu Mohammed sloeg toe in de kerk in Batticalao. Hashim zou eerder al plannen gehad hebben om een aanslag te plegen in de Indiaanse ambassade in Colombo.

Avondklok

De regering van Sri Lanka heeft besloten om opnieuw de avondklok in te stellen in de nacht van maandag op dinsdag. Dat heeft de informatiedienst van de overheid meegedeeld.

De avondklok wordt ingevoerd vanaf 20 uur lokale tijd (16.30 uur Belgische tijd) en duurt tot 4 uur lokale tijd (00.30 uur Belgische tijd). Ook in de nacht van zondag op maandag gold de avondklok al. Die werd opgeheven om 6 uur lokale tijd (2.30 uur Belgische tijd).

Land ligt twee dagen stil

Een dag na de golf van bloedige aanslagen in kerken en hotels probeerde Sri Lanka maandag het leven te hervatten. Om het verkeer op de openbare weg te beperken, zijn twee vrije dagen aangekondigd. De scholen en de beurs in Colombo bleven gesloten. De spanning blijft intussen gespannen. Zondagavond werden nog explosieven gevonden in de buurt van de internationale luchthaven. De explosieven zaten in een plastieken pijp op een weg op ongeveer twee kilometer van de Internationale Luchthaven Bandaranaike, op een dertigtal kilometer van Colombo. De explosieven zijn naar een andere locatie gebracht en ontmanteld.

Belgen

“Het Sri Lankaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ons bevestigd dat er tot dusver geen Belgische doden of gewonden zijn”, bevestigt een woordvoerder van de FOD Buitenlandse Zaken aan onze redactie. “Definitief uitsluitsel kunnen we pas geven na de identificatie van alle slachtoffers. Er zouden nog 21 ongeïdentificeerde buitenlandse slachtoffers zijn. We hebben enkele landgenoten op het eiland nog niet kunnen bereiken, maar er is geen reden tot ongerustheid.”

Moslimgemeenschap reageert

Het Executief van de Moslims van België (EMB) en de Coördinatieraad van de Islamitische Instellingen van België (CIB) veroordelen de aanslagen van zondag in een gezamenlijk persbericht. Het EMB en de CIB “veroordelen ten stelligste de terreuraanslagen gepleegd op onschuldige mensen in kerken en hotels in Sri Lanka tijdens het Paasfeest”, klinkt het. “We vestigen nogmaals de aandacht dat, wat de beweegredenen van de aanslagen ook mogen zijn, deze in werkelijkheid de hele mensheid treffen omdat terreur nu eenmaal geen religie kent noch kleur.”

Beide verenigingen bieden hun oprechte deelneming aan aan de families van de slachtoffers, aan het Sri Lankaanse volk en haar regering, bidden voor de slachtoffers van dit drama en wensen de geblesseerden een voorspoedig herstel toe.

Zondag drukte ook al de Vereniging van Gentse Moskeeën haar afschuw uit over de terreuraanslagen.

bekijk ook

Aanslagen Sri Lanka: dodentol loopt op tot 290

Dit zijn de eerste videobeelden van na de aanslagen in Sri Lanka

Door adb, mtm, mkm, gjs
AANGERADEN