New IRA geeft moord op Noord-Ierse journaliste toe, 57-jarige vrouw opgepakt

Bron © BELGA

“Tijdens een aanval op de vijand is Lyra McKee, die naast de vijandelijke troepen stond, op tragische wijze om het leven gekomen”, luidt het. Foto: AFP

De militante Republikeinse groepering New IRA heeft toegegeven achter de moord op de Noord-Ierse journaliste Lyra McKee te zitten. De organisatie biedt in een brief aan lokale media haar “oprechte excuses” aan. Intussen werd ook een 57-jarige vrouw opgepakt in het onderzoek.

“Tijdens een aanval op de vijand is Lyra McKee, die naast de vijandelijke troepen stond, op tragische wijze om het leven gekomen”, luidt het in de brief. De groepering biedt voorts haar “oprechte verontschuldigingen aan aan de partner, familie en vrienden van Lyra McKee”.

De mededeling werd geverifieerd door middel van een codewoord, meldt The Irish News.

New IRA geeft moord op Noord-Ierse journaliste toe, 57-jarige vrouw opgepakt
Foto: EPA-EFE

In het kader van het onderzoek is ook een 57-jarige vrouw opgepakt, zo meldt de Noord-Ierse politie dinsdag. Zaterdag waren ook al twee jongemannen van 18 en 19 jaar opgepakt, maar die zijn opnieuw vrijgelaten, aldus de politie.

Onlusten in Creggan

De 29-jarige journaliste werd donderdag neergeschoten bij gewelddadige onlusten in Creggan, een buitenwijk van de stad Londonderry. Ze stond naast de politie en werd getroffen door een kogel in het hoofd. McKee overleed later in het ziekenhuis.

Volgens New IRA waren de rellen voorafgaand aan de dood van de journaliste uitgelokt door de politie. “We hebben onze vrijwilligers opgedragen om in de toekomst bij het aanvallen van de vijand uiterst voorzichtig te zijn en er zijn daartoe ook maatregelen genomen”, klinkt het.

Het New IRA ijvert voor een verenigd Ierland en verwerpt het Goedevrijdagakkoord van 1998, dat een einde maakte aan drie decennia van sektarisch geweld in Noord-Ierland. Dat conflict eiste meer dan 3.600 doden.

VOOR ABONNEES