VUB-psycholoog opnieuw naar Syrië om Belgische kinderen te onderzoeken

Bron © Eigen Berichtgeving

VUB-professor Gerrit Loots trekt opnieuw met een team medewerkers naar het noordoosten van Syrië om daar de kinderen van Belgische Syriëstrijders in de kampen te onderzoeken. Vorige week overleed een derde kindje van Belgische ouders in zo’n kamp.

Psycholoog Gerrit Loots, een expert in het onderzoek naar kindsoldaten, zocht de kinderen in oktober 2018 al een eerste keer op. Hij vond er 15 Belgische kinderen. Toen klaagde hij de schrijnende omstandigheden waarin de kinderen leven al aan. Hij spoorde de Belgische overheid aan om op zijn minst de kinderen te repatriëren.

LEES OOK. VUB-professor zocht kindjes van Belgische Syriëstrijders op: “Ze vormen geen gevaar voor de samenleving”.

Het team, waarbij ook een waarnemer van Child Focus zal zijn, wil in de drie kampen van Al Hol, Al Roj en Ain Issa telkens één dag doorbrengen. De nadruk zal liggen op de medische verzorging van de ondertussen zowat 50 Belgische kinderen. Door de strenge winter zijn verschillende kinderen er erg aan toe.

Kamerlid Hans Bonte (SP.A) pleitte vorige week voor het inzetten van B-Fast, om de kinderen te repatriëren. “Ik eis dat de regering deze week nog een B-Fast-team stuurt naar de vluchtelingenkampen om de Belgische kinderen die in acute nood verkeren te repatriëren.”

Ook Loots dringt aan op de repatriëring: “Het kan niet dat er dokters bij zijn die zeggen dat de kinderen gaan sterven als ze daar blijven en dat we ze dan niet mee krijgen. Het zou hallucinant zijn om ‘neen’ te zeggen, dat kan zelfs geen minister weigeren. Ik verwacht een humaan antwoord”, zegt professor Loots.

Door cel
AANGERADEN