62 triljoen euro: zoveel gaat het smeltende ijs op de Noordpool ons kosten

© AP

De ontdooiende Noordpool, onder invloed van de opwarming van de aarde, gaat economisch erg verstrekkende gevolgen hebben. Dat blijkt uit een nieuwe studie, die aantoont dat de klimaatrekening zal aangedikt worden met ruim 62 triljoen euro.

De onderzoekers achter de nieuwe studie, die zopas werd gepubliceerd in het vakblad Nature Communications, wilden aan de hand van uitgebreide computermodellen als eersten berekenen welke economische impact het ontdooien van de permafrost op de Noordpool zal hebben.

De opwarming van de aarde is op de Noordpool immers dubbel zo hoog als het wereldwijde gemiddelde. Dat heeft als gevolg dat er veel ijs, sneeuw en gletsjers smelten. Ook de permafrost, constant bevroren grond, begint te ontdooien. En dat een halt toeroepen, gaat veel geld kosten.

70 triljoen dollar

Als de voorspellingen - die zeggen dat de aarde tegen het einde van de eeuw minstens 3 graden warmer zal zijn - uitkomen, wordt verwacht dat de smeltende permafrost tot 280 gigaton aan CO2 en 3 gigaton aan methaan met zich zal meebrengen. Het effect daarvan op het klimaat is 10 tot 20 keer sterker dan CO2.

Om dat alles een halt toe te roepen, zal tussen nu en het jaar 2300 zeker 70 triljoen dollar - 62 triljoen euro - nodig zijn. Dat is 10 keer meer dan wat begroot werd om de smeltende Noordpool aan te pakken.

“Het is vreselijk dat we hiermee te maken krijgen”, zegt Dimitri Yumashev van de universiteit van Lancaster. “Zelfs bij een opwarming van 1,5 tot 2 graden zullen de impact en de kosten door die ontdooiende permafrost groot zijn. We hebben de technologie en de beleidsinstrumenten om het aan te pakken, maar het gaat niet snel genoeg.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten