Hoe betrouwbaar is TripAdvisor? Thomas test het met… een neprestaurant

Hoe betrouwbaar is TripAdvisor, een website met recensies van restaurants en hotels? Thomas Vanderveken neemt de proef op de som en stampt een vals restaurant uit de grond.

Een jonge Brit haalde in 2017 alle kranten toen zijn restaurant The shed (“De schuur”) op beoordelingswebsite TripAdvisor werd uitgeroepen tot de beste eettent van Londen. Dat was opmerkelijk, want het restaurant bestond gewoon niet. De Brit kreeg het idee toen hij geld verdiende met valse recensies schrijven voor restaurants die hun score op TripAdvisor wilden verbeteren. Hij maakte een website met foto’s van verzonnen gerechten, creëerde een hype door iedereen aan de telefoon te vertellen dat het restaurant de hele tijd volgeboekt was en stond in geen tijd op nummer één. TripAdvisor deed de stunt af als onzin: waarom zou iemand een neprestaurant uit de grond willen stampen?

TripAdvisor is en blijft omstreden: een studie zou hebben uitgewezen dat een derde van de recensies op de site nep zijn. Thomas Vanderveken wil weten of dat klopt en schrijft valse recensies voor zijn nieuwe restaurant. Eén avond opent hij de deuren van zijn zaak, met Britt en Jan in de keuken. Vallen ze door de mand of krijgen ze er diezelfde avond nog goede recensies bij?

In een ander experiment buigt het trio van Factcheckers zich over homeshopping of de tv-winkels: doen die producten wel wat ze beloven? Jan koopt er negen en test ze met Thomas en Britt. Ze proberen een auto vooruit te trekken met een tuinslang, buikvet te laten wegsmelten met trillende toestellen en krassen op een auto te laten verdwijnen met een magische stift.

Factcheckers, Eén, 20.40 uur

Door tdl