Abonnee worden? Kies je leesformule

24/04/2019 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  BELGA

VUB-professor vertrekt met team opnieuw naar kinderen van Belgische Syriëstrijders: “Ons doel is hen in leven houden”

De Vlaamse professor Gerrit Loots (VUB) heeft een team klaar om opnieuw de kinderen van Belgische Syriëstrijders in de Koerdische kampen te gaan opzoeken. Afgelopen vrijdag is daar een derde Belgische kind overleden. “Ons doel is om die kinderen te verzorgen, zodat ze in leven kunnen blijven”, zegt Loots, professor in de psychologie, die op een medische interventie vertrekt. Hij hoopt de kinderen ook naar ons land te kunnen terughalen.

Samen met drie artsen, onder wie een kinderchirurg, wacht Loots op toestemming van de Koerden om de drie kampen in Al-Hol, Al-Roj en Ain Issa in het noorden van Syrië te mogen bezoeken. In oktober 2018 bezocht hij de Belgische kinderen hier ook al. Ondertussen is het aantal aangegroeid tot 50 kinderen, en zitten de kampen overvol.

“De kinderen zijn allemaal erg verzwakt door de winter”, zegt Loots. “Het kindje dat vrijdag overleed, stierf van de honger. Vijf kinderen hebben daarenboven schotwonden opgelopen.” Van een 4-jarig meisje werd een arm geamputeerd. “Het doel is om hen in leven te houden.”

“Maar indien mogelijk zou ik de vijf zwaarst gewonde kinderen meebrengen naar België. Alleen hier kunnen ze de juiste verzorging krijgen”, zegt Loots. “Maar alle kinderen zijn verzwakt. Er zijn ook weeskinderen die alleen in de kampen zitten. Het liefst zou ik ze allemaal naar België brengen.”

Loots wil daartoe samenzitten met de ministers van Justitie, Buitenlandse Zaken en Asiel en Migratie. In 2017 besliste de federale regering dat kinderen jonger dan tien jaar uit Syrië mogen terugkeren, maar er werd nooit actie ondernomen om ze daar te gaan halen. Op die kabinetten werd gisteren afwachtend gereageerd.(cel, agy)

AANGERADEN
Meest recent