Speurders vallen binnen bij Anderlecht en voetbalbond: onderzoek naar transfer Mitrovic

Het gerecht is vanochtend rond 9 uur binnengevallen in het trainingscentrum van RSC Anderlecht in Neerpede in een onderzoek naar verdachte transacties met spelersmakelaars. Er waren ook huiszoekingen in Schaarbeek bij het bureau One Goal Management en bij Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) in Laken. Het onderzoek zou draaien rond de uitgaande transfer van Alexandar Mitrovic van Anderlecht naar Newcastle in 2015.

LEES OOK.Marc Coucke slaat terug naar Hein Vanhaezebrouck: “Zijn interview was verschrikkelijk, vol met leugens”

“Er is een inval en we werken mee met het gerecht. We weten zelf nog niet waarom”, klonk het bij paars-wit nog vanochtend. Op het oefencentrum in Neerpede bevindt zich ook de administratiedienst van paars-wit. Anderlecht was niet op voorhand ingelicht en wist niet waar de speurders naar op zoek waren. De club onthoudt zich dan voorlopig ook van commentaar tot er meer duidelijkheid is.

Volgens onze bronnen onderzoeken de speurders de uitgaande transfer van spits Alexandar Mitrovic, die in 2015 van Anderlecht naar het Engelse Newcastle overstapte. Behalve drie huiszoekingen in Anderlecht bevestigt het federaal parket ook invallen in Laken, op de zetel van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB), en in Schaarbeek, bij het makelaarsbureau One Goal Management. Dat bureau zou destijds mee de transfer van Mitrovic geregeld hebben.

Speurders vallen binnen bij Anderlecht en voetbalbond: onderzoek naar transfer Mitrovic

De speurders vermoeden dat de transfer op een veel hoger niveau werd bedisseld en dat er veel zwart geld in is omgegaan. Vandaar het onderzoek naar witwassen en bendevorming. De speurders willen zicht krijgen op de manier waarop de commissies van de transfer verdeeld werden en wie er uiteindelijk het geld heeft opgestreken.

Gevraagd naar een reactie zegt Gregory Ngunga van One Goal Management aan onze redactie van niets te weten. “U belt ongelegen. Ik weet niets van een huiszoeking. Ik moet u nu laten.” Het gerecht onderzoekt ook de rol van topmakelaar Pini Zahavi bij de transfer van Mitrovic. Zahavi en zijn rechterhand Fali Ramadani maken al langer het onderwerp uit van een ander gerechtelijk onderzoek naar de eigenaarsconstructie achter voetbalclub Moeskroen. Het onderzoek naar de transfer van Mitrovic wordt dan ook niet toevallig gevoerd door de Brusselse onderzoeksrechter Michel Claise.

Speurders vallen binnen bij Anderlecht en voetbalbond: onderzoek naar transfer Mitrovic
Ook bij One Goal Management in Schaarbeek vonden huiszoekingen plaats. Foto: Ivan Put

Het onderzoek heeft officieel niets te maken met Operatie Propere Handen en ook niet met matchfixing. Zo bevestigt het parket. Maar dat andere personen die verdacht worden in Operatie Propere Handen, niet zouden betrokken zijn in dit huidige onderzoek, wil het parket dan weer niet gezegd hebben.

Ook op 10 oktober 2018 deed het gerecht ook al eens een inval bij Anderlecht. Dat was wel in het kader van ‘Operatie Propere Handen’, en er werden toen ook huiszoekingen verricht bij onder meer Club Brugge, KV Oostende en Lokeren. Die dag werden ook onder andere voormalig Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck en diens goede vriend en voetbalmakelaar Mogi Bayat opgepakt voor verhoor. Van Holsbeeck was meteen op vrije voeten, Bayat werd na anderhalve maand op borg vrijgelaten onder strenge voorwaarden.

Speurders vallen binnen bij Anderlecht en voetbalbond: onderzoek naar transfer Mitrovic
Huiszoekingen bij Anderlecht. Foto: Olivier Matthys

Voetbalbond

Ook op de hoofdzetel van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) in Brussel zijn speurders van het federaal parket woensdagochtend binnengevallen. Dat bevestigt woordvoerder Stefan Van Loock. “De KBVB verleent zijn volledige medewerking.”

De inval bij de KBVB is intussen voorbij, zegt Van Loock. Er werden een aantal documenten meegenomen omtrent transfers, die bij de Affiliation Manager van de KBVB aangemeld moeten worden.

Speurders vallen binnen bij Anderlecht en voetbalbond: onderzoek naar transfer Mitrovic
Foto: Olivier Matthys

bekijk ook

Rellen Standard - Anderlecht

Door Vincent Van Genechten, Mark Eeckhaut, phu, gma
AANGERADEN