Niet brandveilig: brandweer sluit stedelijke crèche en basisschool in Gent

Geplande breekwerken brachten aan het licht dat de school in de Sleepstraat onvoldoende brandveilig is. Foto: Stad Gent

Gent -

De brandweer heeft woensdag basisschool De Triangel en kinderdagverblijf ’t Sleepken in de Sleep­straat gesloten. De stadsdiensten zijn prompt in actie gesloten en bereiden nu een noodopvang voor. In afwachting daarvan mogen 220 kinderen drie dagen lang op “educatieve schoolreis”.

De brandweer heeft vastgesteld dat in de school onvoldoende brandwerend materiaal aanwezig is. Daarom is die gesloten, zeiden de schepen van Onderwijs Elke ­Decruyenaere (Groen) en haar collega Facility Management Annelies Storms (SP.A) gisteravond tijdens een geïmproviseerde persconferentie.

Op dat moment hadden de stadsdiensten al een hele namiddag naar noodopvang gezocht. De peuters worden verspreid over andere kinderkribben in de buurt, zei Decruynaere. De kleuters mogen naar de vleugel van de school in de Kartuizerlaan, want daar is geen gevaar. Voor de lagere schoolkinderen wordt het vroegere stadslabo in het Baudelopark tegen dinsdag klaargestoomd. Ook het stedelijk kunstonderwijs heeft daar vorig jaar onderdak gevonden. Basisschool De Triangel blijft daar minstens tot het einde van dit schooljaar.

Ondertussen mogen de lagere schoolkinderen drie dagen op schoolreis in eigen stad. “Het gaat om educatieve uitstappen”, beklemtoonde Elke Decruynaere.

“De bal ging aan het rollen door een samenloop van twee omstandigheden”, zei schepen Storms. “We waren de gebouwen aan het klaarmaken voor een update van de brandweernormen. Daarenboven had de schooldirectie gevraagd om enkele muren te mogen uitbreken om grotere lokalen te hebben. De gebouwendienst van het stedelijk onderwijs had daarbij enkele stabiliteitsvragen en vroeg in dat verband de mening van de brandweer.” Die kwam gisteren kijken, en stelde vast dat de ‘brandweerstand’ onvoldoende was.

“De veiligheid primeert, dus hebben we beslist de school onmiddellijk preventief te sluiten”, zei schepen Storms.

Het gebouw in de Sleepstraat dateert van de 19de eeuw.

Door BART MOerman