WOI-herdenking van Australiërs en Nieuw-Zeelanders in Turkije gaat door ondanks verijdelde terreuraanslag

Bron © BELGA

Mensen wachten voor de ceremonie die bij zonsopgang zal plaatsvinden. Foto: AP

De jaarlijkse herdenking van de Slag om Gallipoli tijdens de Eerste Wereldoorlog gaat in Turkije gewoon door ondanks een verijdelde terreuraanslag. Dat heeft de Australische regering in Canberra gezegd. De plechtigheid wordt doorgaans door heel wat Australiërs en Nieuw-Zeelanders bijgewoond.

De Turkse veiligheidsdiensten hadden eerder laten weten een 26-jarige Syriër te hebben opgepakt, die in Tekirdag, niet ver van het schiereiland Gallipoli, een aanslag plande tijdens de herdenkingsplechtigheden op 24 en 25 april. De man is vermoedelijk lid van de terreurgroep Islamitische Staat (ISIS). De aanslag was naar verluidt bedoeld als vergelding voor het bloedbad dat een Australische blanke suprematist aanrichtte in twee moskeeën in het Nieuw-Zeelandse Christchurch.

Vele Australiërs en Nieuw-Zeelanders zakken ieder jaar af naar Gallipoli voor de herdenkingen. Op 25 april vieren zij Anzac Day, de dag waarop zij al hun gesneuvelde militairen herdenken. De feestdag kent zijn oorsprong in de Gallipoliveldtocht, een Brits-Franse mislukte operatie om Constantinopel – het huidige Istanbul – te veroveren op de Ottomanen. Op 25 april 1915 landden Australische en Nieuw-Zeelandse troepen – “Anzacs” – op het schiereiland. Het was de eerste deelname van beide landen in de Eerste Wereldoorlog.